Grlić Radman: Zemlje slale avione u Izrael da bi se paradno pokazale

Tanjug
Grlić Radman: Zemlje slale avione u Izrael da bi se paradno pokazale

ZAGREB- Hrvatska nije smatrala neophodnim da pošalje avione u Izrael kako bi vratila hrvatske državljane u zemlju nakon napada Hamasa, rekao je danas šef diplomatije Gordan Grlić Radman, ocijenivši da su neke zemlje to činile kako bi se, kako je naveo, “paradno pokazale”.

Grlić Radman je ponovio da među brojnim ubijenim i otetim u Izraelu, u napadu terorističke grupe Hamas, nema hrvatskih državljana. Što se ostalih tiče, dodaje, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku, iako njihov tačan broj nije moguće utvrditi.

Grlić Radman je izrazio nezadovoljstvo “nekim napisima medija” u kojima se iskazalo nezadovoljstvo radom hrvatske Ambasade u Izraelu vezano uz povratak hrvatskih državljana u zemlju, s obzirom na to da je diplomatsko predstavništvo radilo u teškim okolnostima bombardiranja. Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su dogovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su htjeli.

-Stvaralo se nepotrebno pitanje koliko je Ambasada bila angažovana - rekao je ministar i dodao da je umjesto toga trebalo izraziti žaljenje za tolikim gubicima.

Grlić Radman je rekao da nisu sve države slale svoje avione po svoje državljane, poput Njemačke koja je imala i poginule, te da mu se javila Crna Gora koja je ponudila svoja mjesta u svojim avionima. -Dakle svako je to radio kako je to htio. Neko je to htio da pokaže paradno – pošaljemo svoj avion, pa sad smo mi pokazali nešto - rekao je Grlić Radman, prenijela je Hina.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, u trenutku napada Hamasa na Izrael u subotu, u Izraelu je bilo oko 180 hrvatskih državljana, turista, hodočasnika i Hrvata koji žive u Izraelu.

-Njih 106 vratilo se u utorak i time je završen povratak onih hrvatskih državljana koji su bili u posjeti Izraelu i koji su do sada zatražili i prihvatili pomoć za napuštanje Izraela - navedeno je u saopštenju. Dio Hrvata, dodaje se, se već prije njih vratio u Hrvatsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana