Grlić Radman: Deklaracija o BiH upućena u Bundestag ne šalje dobre poruke

Tanjug
Grlić Radman: Deklaracija o BiH upućena u Bundestag ne šalje dobre poruke

ZAGREB- Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da Prijedlog deklaracije o BiH koju su pripremili poslanici vladajuće koalicije u Njemačkoj „ne šalje dobre poruke“ i da je u njemu je vidljiv "snažan bošnjački lobi".

Prijedlog ove deklaracije prošle sedmice je upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga i trebalo bi da bude usvojen ovog ili narednog mjeseca.

U rezoluciji se podržava evropski put BiH, a za prijetnje suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju vodeći srpski i hrvatski zvaničnici- srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Grlić Radman ističe da ovaj prijedlog nije podržao cijeli Bundestag nego „jedna frakcija“ te da je pritom vidljiv „snažni bošnjački lobi“, samom činjenicom što u tom tijelu ima poslanika bošnjačkog porekla.

-Ovim prijedlogom se ne postiže nikakav mir, nikakva stabilnost, niti se šalju dobre poruke, prije svega zemljama zapadnog Balkana - rekao je ministar Grlić Radman, prenijela je Hina.

Istakao je da je stabilna BiH u interesu Njemačke.

Grlić Radman je rekao da su on i premijer Hrvatske Andrej Plenković prošle sedmice „imali jako dobar razgovor“ sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da su „jako dugo razgovarali o BiH i višenacionalnoj prirodi te zemlje".

Naglasio je da Hrvatska i dalje ostaje najbolji poznavlac susjedne zemlje i najveći zagovarač njene integracije u EU.

Za Marinka Čavaru, predsjednika FBiH kome su SAD uvele sankcije, ministar je rekao da je „častan, politički odgovoran čovjek“ koji voli svoju domovinu i zagovara poštivanje Dejtonsko-pariskog sporazuma.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana