Gradonačelnik Sinja zabranio izložbu fotografija narodnih običaja Srba

GS
Foto: HINA/POOL/Mladen VOLARIĆ

SINj - Gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj zabranio je održavanje izložbe "Susret na tromeđi" koju je trebalo da organizuje Galerija Sikirica uz finansijsku podršku Srpskog narodnog vijeća (SNV).  

Izložba savremenog hrvatskog fotografa Inije Herenčić trebala je biti otvorena u srijedu u 20 sati u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju.

U opisu izložbe navedeno je kako se radi o ciklusu fotografija koje prate tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Sijelo tromeđe", koja se održava u selu Strmica kontinuirano već više od pola vijeka.

Manifestacija predstavlja prvenstveno narodne običaje Srba iz Hrvatske, ali i onih iz susjednih zemalja, dodaje Indeks.

- Veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštovanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat, rekao je Bulj.

Obrazlažući odluku o zabrani izložbe, Bulj je, između ostalog, tvrdio da SNV "izdaje nedjeljne 'Novosti', koje iz sedmice u sedmicu pljuju po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana