Gradonačelnik Maribora podnosi ostavku

Agencije
Gradonačelnik Maribora podnosi ostavku

Maribor - Gradonačelnik Maribora Franc Kangler namjerava danas da podnese ostavku, nakon što je nekoliko hiljada građana to zatražilo u velikom protestu tokom kojeg je u sukobima s policijom povrijeđeno više od 30 ljudi, prenose agencije.

Kangler je izjavio da ga je na tu odluku primorala ljubav prema Mariboru i Mariborčanima, za koje ne želi da trpe zbog nasilja, prenijeli su hrvatski mediji.

Gradonačelnik je rekao da podnošenjem ostavke želi i da zaštiti svoju porodicu, saradnike i policajce.

Protest se dogodio u ponedjeljak, 3. decembra, a tokom njega povrijeđeno je više od 30 ljudi, uključujući 22 policajca, a oko 120 demonstranata je privedeno.

Demonstranti su na policajce bacali kamene kocke, baklje, flaše, saobraćajne znakove, a policija je uzvratila suzavcem.

Protesti protiv političke elite u Sloveniji istog dana održani su i u Ljubljani, Ptuju, Trbovlju.

Slovenija je već natopljena benzinom i lako se može zapaliti

Val protesta zbog nezadovoljstva socijalnim, ekonomskim i političkim stanjem koji je posljednjih sedmica zahvatio Sloveniju podgrijao je priče o njenom mogućem bankrotu.

Protesti zbog najavljenih budžetskih rezova i reformi koje Vlada Slovenije mora da provede kako bi izbjegla bankrot doveli su do nasilja na ulicama te zemlje, a mnogi se pitaju da li će se u Sloveniji ponoviti “grčki scenarij”.

Ekonomista Lars Kristensen istakao je da je još ranije Sloveniji prognozirao ozbiljne finansijske poteškoće.

U julu ove godine Radivoj Pregelj, analitičar “Abanke Vipa”, inače treće po veličini, upozorio je da bi Sloveniji do kraja godine moglo zatrebati između tri i tri i po milijardi evra za dokapitalizaciju banaka.

Premijer Slovenije Janez Janša upozorio je na to da Slovenija može ići prema “grčkom” scenariju” ako se nastave ulični protesti s elementima nasilja.

Tvrdio je da je Slovenija zbog krize već “natopljena benzinom”, koji lako može zapaliti “svaka šibica”.

Anketa koju je u septembru objavilo ljubljansko “Delo” pokazala je da Slovenci ne isključuju mogućnost da bi njihova država mogla bankrotirati, ali tijesna većina smatra da će se iz sadašnjih financijskih teškoća izvući vlastitim snagama i bez međunarodne pomoći.

Neki ekonomski pokazatelji ne daju mjesto pretjeranom optimizmu.

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji je u trećem kvartalu iznosila 9,2 odsto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,2 odsto.

Tako se broj nezaposlenih u istom razdoblju popeo na 94 hiljade, što je 11 hiljada, odnosno skoro 14 odsto više od prošle godine.

Manja je i štednja u bankama.

Kako je ranije saopštio slovenski Zavod za statistiku, smanjuje se i iznos koji građani te zemlje mogu svakog mjeseca da “stave na stranu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana