Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pod lupom policije zbog otpisa dugova

Agencije
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pod lupom policije zbog otpisa dugova

Ljubljana - Slovenačka policija potvrdila je da ispituje okolnosti otpisa visokih dugova kompanija čiji su vlasnici članovi porodice ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što je posljednjih sedmica u javnosti izazvalo mišljenja da se radi o zloupotrebi zakona koji inače manjim privatnim firmama omogućuje da se riješe potraživanja i ne završe u stečaju.

U izjavi za javnost policija je navela da provjerava “određene okolnosti” u vezi sa postupkom prinudnog poravnanja računa Holdinga “Elekta” i načina na koji se ona oslobodila duga od 29 miliona evra, te da će preduzeti odgovarajuće postupke ako utvrde razloge za sumnju u počinjenje krivičnog djela.

- Okružni sud u Ljubljani najprije je potvrdio postupak pojednostavljenog prinudnog poravnanja kojim su “Elekti” otpisani dugovi u visini od 29 miliona evra, ali je nakon žestokih političkih reakcija da se možda radi o manipulaciji zakonom koja upozorava na nejednakost građana na rješenje uložena žalba, pa ono nije pravosnažno - prenose slovenački mediji.

Osnivač kompanije “Elekta” je nekadašnji direktor “Merkatora” i uticajni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji je na toj dužnosti već 13 godina. Preduzećem sada upravlja njegov sin Damjan, koji je proglasio i lični stečaj.

Kako piše portal “Siol.net”, profesionalno Udruženje slovenačkih notara povelo je u vezi s tim i postupak protiv notara Mire Košaka, koji je za vlasnike “Elekte” posredovao u postupku osiguranja dokumentacije poravnanja dugova na sudu, a posljednjih je dana na aferu u vezi s Jankovićevom porodičnom kompanijom bilo više negativnih reakcija i u politici, posebno među opozicionarima.

Budući da je zakon kompaniji u vlasništvu Jankovićeve porodice omogućio brisanje visokih dugova, ministarka pravosuđa Slovenije Andreja Katič najavila je izmjene zakona koje se odnose na utvrđivanje insolventnosti, kako bi se spriječile moguće zloupotrebe. 

 

Sve po zakonu

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković oglasio se u javnosti povodom pomenutih aktivnosti policije. On je potvrdio da je bilo poravnavanja u poslovanju njegove porodične firme i da je sve rađeno po zakonu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana