Građani Dvora u Hrvatskoj oslobođeni plaćanja više obaveza za četiri mjeseca ove godine

Srna
Građani Dvora u Hrvatskoj oslobođeni plaćanja više obaveza za četiri mjeseca ove godine

DVOR- Načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina rekao je danas Srni da su građani ove lokalne zajednice oslobođeni plaćanja komunalne naknade i računa za vodu i odvoz smeća za prva četiri mjeseca ove godine, kao i naknade za kuće za odmor za ovu godinu.

Arbutina je naveo da je odluka o oslobađanju plaćanja ovih obaveza usvojena na sjednici Opštinskog vijeća s ciljem ublažavanja posljedica katastrofe uzrokovane zemljotresom koji je pogodio ovo područje krajem prošle godine.

"Obaveze plaćanja komunalne naknade, računa za vodu i odvoz smeća za prva četiri mjeseca ove godine oslobođeni su i privredni subjekti sa sjedištem u opštini Dvor", istakao je Arbutina.

On je rekao da je od subote, 20. februara, počeo postupak podnošenja zahtjeva za obnovu objekata oštećenih u zemljotresu.

"Postupak sprovodi Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine. Predaja zahtjeva za područje opštine Dvor biće obavljena kad na raspolaganju budu mobilni timovi o čemu će građani biti obaviješteni", dodao je Arbutina.

Prema njegovim riječima, uslov za podnošenje zahtjeva za obnovu je prijavljeno boravište ili prebivalište 28. i 29. decembra prošle godine na adresi objekta za koji se podnosi zahtjev.

"Kad je u pitanju podnošenje zahtjeva za obnovu, uslov neće biti da li je ranije prijavljena šteta od zemljotresa na objektima", objasnio je Arbutina.

Arbutina je rekao da je produžen rok za prijavu štete od zemljotresa na pomoćnim objektima, mašinama i postrojenjima do 5. marta, te da građani prijave podnose u zgradi opštine.

"Rok za prijavu štete na stambenim objektima nije produžen. Prijavljena je šteta na 1.370 objekata. Statičari su do sada pregledali 617 objekata, 110 je dobilo crvenu naljepnicu i 197 objekata žutu naljepnicu", istakao je načelnik opštine Dvor.

Arbutina je rekao da je u ovoj opštini u kamp kućice, kamp prikolice i kontejenere smješeteno 37 porodica, te da je zaprimljeno još osam zahtjeva za alternativni smještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana