Grabar-Kitarović zloupotrijebila položaj

Agencije
Grabar-Kitarović zloupotrijebila položaj

Zagreb - Komisija za sprečavanje sukoba interesa odlučila je juče da pokrene postupak protiv hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović kojim će utvrditi da li je povrijedila načelo vjerodostojnosti funkcionera.

Grabar-Kitarović je ocijenila da je komisija prekoračila svoja ovlašćenja i ušla u sferu političkog arbitriranja.

Komisija je prethodno saopštila da je predsjednik Hrvatske zloupotrijebio svoju poziciju. U izvještaju se navodi da je Grabar-Kitarović nakon stupanja na dužnost neutrošeni novac za kampanju, koji je dobila iz državnog budžeta, uplatila na račun sada najuticajnije vladajuće stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je i sama član.

Grabar-Kitarović je i poslije toga duže vrijeme davala uputstva HDZ-u o tome kome će i koliku donaciju uplatiti. Time je, kako se navodi, davala uputstva o raspodjeli novca koji više nije pripadao njoj već HDZ-u.

U odluci Komisije za odlučivanje o sukobu interesa se navodi da je predsjednik Grabar-Kitarović "djelovala suprotno obavezi očuvanja vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti čime je narušila načela obavljanja dužnosti".

- Takvim je odnosom Grabar-Kitarović demonstrirala odnos povezanosti s jednom političkom strankom koji ne slijedi iz obaveza i dužnosti predsjednika republike, a takav odnos nije u skladu sa nestranačkim i nezavisnim obavljanjem dužnosti - navodi se u odluci.

Grabar-Kitarović je tim povodom rekla da je riječ o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dijela predizbornog programa, te da u tome nema ničeg spornog.

Komisija je zaključila da, budući da su donacije isplaćivane s računa HDZ-a, a ne računa Grabar-Kitarović, nije riječ o ispunjenju izbornog programa.

Navedeno je, takođe, da je prilikom uručenja donacija Grabar-Kitarović te donacije predstavljala kao lične iako je novac uplaćivao HDZ.

Grabar-Kitarović je u određivanju tih donacija bila široke ruke.

- Ona je na račun HDZ-a uplatila višak od 15.573 evra koliko je iznosio neutrošen, a iz budžeta uplaćen novac za njenu kampanju - navodi se u odluci komisije.

Kotromanović

Komisija za sprečavanje sukoba interesa odlučila je da bude pokrenut postupak i protiv bivšeg ministra odbrane Ante Kotromanovića jer je sa porodicom privatnim avionom putovao na Mali Lošinj, a račun je platila firma koja želi da se proširi na uvalu Kovčanje, koja je u vlasništvu države, pa postoji bojazan da bi se ministar mogao dovesti u zavisan odnos prema firmi koja je platila put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana