Grabar Kitarović: Većine nema, Milanović vjeruje u dogovor

Tanjug
Grabar Kitarović: Većine nema, Milanović vjeruje u dogovor

Zagreb - Nakon završenog drugog kruga konsultacija sa parlamentarnim strankama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je na tu poziciju došla iz HDZ-a, saopštila je da i dalje niko ne raspolaže neophodnom većinom od 76 zastupnika i poručila da neće dozvoliti da iz bilo kojeg interesa ugrozi stabilnost države i poredak.

"Nažalost, i dalje niko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika. Želim jasno i nedvosmisleno reći da ću istrajati na primjeni ustavne odredbe koja uslovljava podršku većine u hrvatskom Saboru. Pritom odbacujem bilo kakvu vrstu pritisaka i molim sve čelnike institucija da svojim djelovanjem ne ugrožavaju sigurnost građana", navela je Kitarović.

Podsjetila je da je ona izabrana da štiti ustavni poredak i sigurnost države, te upozorila da nikome neće da dozvoli da, kako je rekla, iz bilo kojeg interesa ugrozi stabilnost države i poredak", poručila je Kitarović i najavila da će treći krug konsultacija biti održan naredne sedmice.

Hrvatski mediji su prenijeli da su se i lider lijeve koalicije oko SDP-a Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko kod Kitarovićeve zadržali po 33 minuta, što je za Milanovića, kako su primjetili novinari, bilo znatno duže nego u prvom krugu razgovora kad je ostao tek par minuta, a potom odbio zajedničko fotografisanje.

Milanović je novinarima na Pantovčaku rekao da dogovor "ide polako", da nema panike i da vjeruje da će Sabor i vlada biti konstituisani.

O slučaju bivšeg SDSS-ovog zastupnika Mirka Raškovića, Milanović je kazao da je od njega očekivao podršku.

"Mislio sam da će mi on potpisati prije nego rođeni ćaća, ali nije. To je njegovo pravo, to je njegov potpis", rekao je Milanović.

Lider Mosta Božo Petrov je na konsultacije kod predsjednice Kitarović stigao nakon sastanka sa Karamarkom i Milanovićem.

"Svi znaju kakav je naš stav i šta tražimo od jednih i drugih i čekamo odgovore. Sad ne bih davao nikakvu ojcenu, prvo bih se zahvalio na dolasku, a drugo jer nisu zatvorili vrata za saradnju. Mi smo jasno dali rok. Ako odbiju naš predlog obije strane, biće novih izbora, a ako prihvati smo jedna strana naši će zahjevi ostati isti", rekao je Petrov, prenijeli su hrvatski mediji.

Šef GDZ-a Karamarko je nakon razgovora sa predsjedicom novinarima rekao da su oni zajednički analizirali aktuelnu situaciju i razgovarali o svim scenarijima.

"Govorili smo s tome šta Most nezavisnih lista traži. Želimo da se ovo što prije riješi. Svake sedmice po 2000 ljudi ostaje bez posla. Pregovori teku dalje, orijentisali smo se na ono što Most traži od ostalih sagovornika", rekao je Karamarko.

Današnji sastanak sa liderom SDP-a, aktuelnim premijerom Zoranom Milanovićem i liderom Mosta Božom Petrovim, Karamarko je ocijenio kao "korak prema iskazanoj dobroj volji".

""Rekli smo da ovo nije pošteno prema nama koji smo relativni pobjednici, no da ostajemo tu i razgovaramo. No mislim da takva vlada ne može funkcionirati. Bilo bi interesantno vidjet kako bi to izgledalo. Bolje da se odluče, da ubrzaju to, neka formiraju saborsku većinu, pa ćemo vidjeti. Ako je to njihova plemenita ideja, ja sam uvijek spreman sjesti za sto", rekao je Karamarko.

Tvrdi da su tri strane odavno mogle da sjednu i da se dogovore.

" Ja sam uvijek spreman da sjednem i razgovaram. Apsurdno je i nemoralno da Milanović proziva nekog. Nek pogleda koliko ima u svojoj stranci pravomoćnih presuda... on je deset puta gori primjer, mi smo svoju katarzu prošli kao stranka. Ne mogu vam reći što će se događati naredne sedmice", rekao je .

Karamarko je komentarisao i slučaj Mirka Raškovića bivšeg člana i zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke koji je u hrvatskim medijima označen kao agent tajne službe tokom Domovinskog rata.

"Ne znam ništa o tome. Treba vidjeti kako je ovaj dokument došao u određene medije. Radi se o najvećoj tajni i doveli su u opasnost njegov život i život njegove porodice. Uopšte nije bitno ko je šta potpisao. Neko treba zbog ovog da odgovara jer je taj čovjek učinio za Hrvatsku puno više od onih koji su se šetali po Briselu", rekao je Karamarko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana