Grabar Kitarović: U Hrvatskoj nema ustatšva

Agencije
Grabar Kitarović: U Hrvatskoj nema ustatšva

Varaždin - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je naglasila kako se "agresivnom retorikom i performansima ne može ući u EU, već ispunjavanjem kriterijuma".

Ona je to izjavila komentirajući, kako Hina javlja, agresivnu retoriku i napade vođa Srbije na Hrvatsku u vezi sa hrvatskom blokadom pregovora Srbije i Evropske unije.

Hrvatska predsjednica je rekla da su srpske optužbe i tvrdnje na račun Republike Hrvatske sasvim neprihvatljive i da hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji.

Republika Hrvatska blokirala je Srbiji otvaranje poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi, jer je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Komentarišući reakcije srpskog državnog vrha predsjednica Republike Grabar-Kitarović takođe je istakla kako je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, 'fašistoidnom, ustašoidnom' i slično".

"!U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je riječ o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela", rekla je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako je i Republika Hrvatska trebalo da ispuni kriterijume za članstvo u EU, dodavši da je hrvatska ruka za saradnju i pomoć i dalje ispružena.

"Međutim, ne možemo insistirati niti više niti manje, od onoga što kriterijumi jesu. Mislim da to mora shvatiti i Evropska unija koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima jednake kriterijume prema svima", rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je da je svojevremeno vodila hrvatske pregovore za članstvo u EU i ponudila savjet srpskim kolegama.

"Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u Evropsku uniju, već ispunjavanjem kriterijuma. Ja sam ovdje u Hrvatskom zagorju radi ovih ljudi, kao i Vlada baviću se razvojem Republike Hrvatske, usredsrediću se na bolji život u Hrvatskoj, a Srbija neka se bavi sama sobom", naglasila je u izjavi novinarima predsjednica Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana