Grabar Kitarović: Prva ću čestitati Srbiji ako uđe u NATO

Tanjug
Grabar Kitarović: Prva ću čestitati Srbiji ako uđe u NATO

Halifaks - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da današnjem svijetu treba više, a ne manje NATO.

Ona je poručila da će biti prva osoba koja će poželjeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.

Predsjednica Hrvatske je dodala da vjeruje da će to i dogoditi i istakla da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama, prenijela je Hina.

"Crna Gora će postati članica za nekoliko mjeseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontraverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije", rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp nastaviti saradnju u Severnoatlantskom savezu.

Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaksu ocijenila da će Tramp, nakon inauguracije i upoznavanja s informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima s NATO-om i činjenicama da današnja situacija u svijetu zahtjeva severnoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasljedstvo u tom paktu.

"Vjerujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam saglasna i s činjenicom da treba da ispunjavamo naše obaveze, počevši od moje države Hrvatske", poručila je Grabar-Kitarović aludirajući na Trampove izjave tokom predsjedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima pociva NATO i pozvao saveznike da ulože više u taj pakt, prenosi Hina.

Dodala je i da je prisustvovala posljednjem samitu NATO u Varšavi gdje je, kako je rekla, uvidjela da je Hrvatska jedna od rijetkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za odbranu.

"Za mene tu nije riječ o troškovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obaveza", rekla je Grabar-Kitarović i izrazila zadovoljstvo što, kako je ocjenila, hrvatska vlada ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govoreći o "ruskoj prijetnji", ona je rekla da tu zemlju neće "uplašiti milijarde dolara investicija" u odbranu već je potrebna "solidarnost" i "brze i okretne reakcije na rusko djelovanje".

"Greška koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svojem odgovoru", smatra Grabar-Kitarović i poručuje da "Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a", već da sa njom treba sarađivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana