Grabar Kitarović krivi Rusiju što je izgubila izbore, tvrdi da Dodik prima instrukcije od Putina

Tanjug
Grabar Kitarović krivi Rusiju što je izgubila izbore, tvrdi da Dodik prima instrukcije od Putina

ZAGREB - Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović optužila je Rusiju da se miješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od aktuelnog šefa države Zorana Milanovića.

-LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i vjerovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je doprinijelo rezultatu izbora 2020 - rekla je Grabar Kitarović nedavno u podkastu "One Decision ", bivšeg direktora britanske spoljno-obavještajne službe MI6, ser Ričarda Dirlava, piše N1 Zagreb.

Ona je u  intervjuu govorila o ruskom uticaju na Balkanu i njenim iskustvima u razgovorima s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Grabar Kitarović je upozorila da "oni koji se protive ulasku BiH u NATO i EU" koriste izgovore da se to ne bi dogodilo, ocijenivši da je trebalo iskoristiti trenutak prije nekoliko godina, kada se cijelo rukovodstvo BiH slagalo oko pristupanja akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, "uključujući  i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

Ona je iznijela tvrdnju da je Dodik danas "proruski i proputinovski nastrojen" i da "prima instrukcije od Putina ili nekog drugog iz Rusije".

-Nažalost, izgubili smo priliku jer Republika Srpska sad jasno daje do znanja da ne želi NATO ni EU - rekla je bivša predsjednica Hrvatske.

Ona je upozorila da Putin "rekreira sfere uticaja", ali da pritom ide "mnogo dalje od sfere uticaja koju je Rusko carstvo, na primjer, imalo na Balkanu, jer nikad nije bilo zainteresovano za Hrvatsku i BiH, uvek je imalo interes istočno od Drine".

-Ali Putin mi u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, rekao da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO, ali da neće dopustiti da druge zemlje odu- rekla je Grabar-Kitarović.

On  je dodala da je to bilo prije ulaska Crne Gore u NATO, što je, kako je ocijenila, bilo "indikativno jer su bukvalno pokušali da izazovu puč prije nego što se Crna Gora pridružila".

Grabar Kitarović je izjavila i da  u Hrvatskoj nema proruskog biračkog tijela, a da su oni koji su otvoreno proruski "podstaknuti ekonomskim interesima" povezanim s ruskim uticajem na energetski sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana