Grabar-Kitarović: Iz Islamske države u BiH se vraćaju hiljade boraca

Agencije
Grabar-Kitarović: Iz Islamske države u BiH se vraćaju hiljade boraca

Dubrovnik - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca, a da se "ne može zanemariti ni utjecaj nekih drugih država" na BiH te je naglasila kako Hrvatska želi cjelovitu i politički nezavisnu BiH, sa tri jednakopravna naroda.

Komentišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je danas kazao da su lažni i neutemeljeni navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, kako je u ponedjeljak objavio "Večernji list" pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), predsjednica Hrvatske rekla je na upite novinara, kako treba pogledati istini u oči.

"Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko hiljada već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku nezavisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Evropske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-tih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegovu pripadnost'', rekla je Grabar-Kitarović, javlja Hina.

Naglasila je pritom da želi apsolutnu beybjednost uz granice Republike Hrvatske.

"Republika Hrvatska dijeli 1.001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obavezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora", istaknula je Grabar-Kitarović.

Sve laži zločinačke politike Miloševićevog režima

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je napad na Dubrovnik razotkrio sve laži zločinačke politike Miloševićevog režima.

Ona je dodala da je međunarodna zajednica ''otvorila oči'' tek nakon razaranja Vukovara i Dubrovnika, javlja Hina.

''Nemoguće je biti na Srđu i ne osjećati tugu i ponos. Branitelji su nam omogućili da ovdje slavimo budućnost hrvatskog Dubrovnika ne samo kao perjanicu turizma nego i kao vodeći grad regionalnog razvoja. Kad niste mogli braniti grad oružjem branili ste ga srcem. Kroz istoriju je Dubrovnik doživio katastrofe i razaranja, ali nikad varvarstvo kao 1991. Napad na Dubrovnik razotkrio je svu laž zločinačke politike, a Dubrovnik je tad pokazao kakav je i gdje pripada. Na razaranja brojnih hrvatskih gradova međunarodna politika nije reagovala, tek na razaranje Vukovara i Dubrovnika otvorili su oči oni koji nisu htjeli da vide ko je agresor'', rekla je Grabar Kitarovićeva.

Ona je naglasila da je zahvalna braniteljima, kao i snimateljima i izvještačima koji su slali snimke rata u svijet.

Obilježavanje 25. godišnjice odbrane Dubrovnika počelo je u utorak na Srđu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje, prenosi hrvatski portal "Indeks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana