Govor mržnje u Hrvatskom saboru

Agencije
Govor mržnje u Hrvatskom saboru

Zagreb - Na zajedničkoj sjednici Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine i Odbora za medije, koju je inicirala Samostalna demokratska srpska stranka u Hrvatskoj, došlo je do žestokog sukoba i govora mržnje između Milorada Pupovca iz SDSS-a i hrvatske političarke Ruže Tomašić.

Tomašićeva je još jednom "briljirala" tako što je ušla u okršaj s Miloradom Pupovcem.

Na konstataciju Milorada Pupovca, kojem je bilo šokantno da se samo sedam odsto mladih u anketi izjasnilo da bi za partnera htjelo osobu druge nacionalnosti, a samo 15 odsto stranca za komšiju, reagovala je Ruža Tomašić (HSP AS)

- U čemu je problem ako je sedam odsto mladih reklo da želi da se uda za Srbina? Ja ne želim da se moje dijete uda ni za Srbina, ni za Mađara, ni za Italijana, ni za Nijemca. Voljela bih da moje dijete i unuci govore hrvatskim jezikom - poručila je Tomašićeva.

Pupovac, na čiju je inicijativu sazvana sjednica, i koji je već u Saboru osudio "prebrojavanje krvnih zrnaca" na HRT-u, utvrdio je da je govor mržnje na javnom servisu sveprisutan.

Pupovac je zamjerio da niko na HRT-u ne reaguje kad se na stadionima viče "Ubij, ubij Srbina".

- Umjesto da bude prekinut prenos, nema nikakvih sankcija. Štaviše, kasnije se sve relativizuje - požalio se Pupovac, a Tomašićeva se opravdala da su povici "Ubij Srbina" trajali "jako kratko", puno kraće nego oni na rukometnoj utakmici u Beogradu kad su Srbi vrijeđali Hrvate.

Sjednica je održana povodom prijave urednika HRT-a Hrvoja Zovka, međutim, najmanje se raspravljalo o povodu sjednice.

Tako se rasprava u Hrvatskom saboru povodom prijave urednika HRT-a Hrvoja Zovka zbog govora mržnje pretvorila u razmjenu optužbi i opet u govor mržnje.

Radman

Članovi odbora između sebe se čak nisu mogli usaglasiti ni o zaključcima rasprave. Umjesto toga generalni direktor HRT-a Goran Radman morao je da se brani od, kako je rekao, govora mržnje poslanika HDZ-a Ante Babića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana