Gotovina bježao od suda koji ga je osudio pa oslobodio

Srna
Gotovina bježao od suda koji ga je osudio pa oslobodio

Bijeljina - Hrvatski general Ante Gotovina, koji je komandovao snagama koje su protjerale oko 200.000 Srba sa prostora Krajine u akciji tokom koje je stradalo oko 1.800 Srba, odbio je da se preda Haškom tribunalu 26. jula 2001. godine - istom tribunalu koji ga je osudio za zločine, a onda oslobodio.

Gotovina se godinama skrivao po najskupljim svjetskim destinacijama sa lažnim pasošima, a onda je uhapšen 2005. godine u elitnom hotelu na Tenerifima.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju okarakterisao je vojno-policijsku operaciju “Oluja” u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog i prisilnog protjerivanja najvećeg dijela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi, vijeće kojim je predsjedavao Teodor Meron odbacilo je takve trdnje i hrvatski generali su oslobođeni usljed političkih pritisaka na porotu.

Prema službenim podacima, koji se dopunjavaju tokom godina, verifikovano je više od 1.800 poginulih i nestalih lica, a skoro 200.000 je protjerano.

Kakvi su bili ciljevi “Oluje” pokazuje naređenje vrhovnog komandanta hrvatskim oružanih snaga Franje Tuđmana, zabilježeno na video i audio snimku, u kome on kaže da “Srbima treba nanijeti takve udarce da oni, praktično, nestanu”.

Danas je Gotovina ugledni građanin Hrvatske i biznismen o kome se prave filmovi i tv serije.

Proces u Hagu, odnosno dugostepenu presudu kojom je oslobođen,mnogi pravnici smatraju sumrakom pravosuđa i pobjedom politike nad pravdom.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije “Oluja” dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namjera.

Tako se 4. avgust u Hrvatskoj slavi kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust - dan žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana