GONG traži otvaranje Markovog trga; Plenković pita da li su pali s Marsa

Tanjug
GONG traži otvaranje Markovog trga; Plenković pita da li su pali s Marsa

ZAGREB Tri godine od pucnjave ispred zgrade Vlade u Zagrebu, Markov trg je ograđen i pristup građanima i turistima nije dozvoljen, pa je nestranačko udruženje GONG zatražilo od Ustavnog suda da ispita ustavnost ove odluke, a premijer Andrej Plenković kaže da ima utisak da su, kako je naveo, "svi pali s Marsa" i da su zaboravli na teroristički napad.

U GONG-u se pozivaju na Ustav i kažu da svako ograničenje slobode i prava mora biti srazmjerno prirodi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinačnom slučaju.

"S ovom ogradom koja zapravo samo pravi parking od trga, ograničena su ustavna prava na kretanje i na slobodno okupljanje građana. Mi u GONG-u volimo reći da su se ogradili od demokratije”, rekla je Sanja Pavić iz GONG-a.

U Zagrebu je na vlasti koalicija Možemo, ali gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže da je nemoćan. Tomašević ističe da je parlamentarni klub ove koalicije u saboru već tražio da se Markov trg otvori.

Bezbjednosni analitičar Bono Marjanović, međutim, smatra da od zahtjeva GONG-a nema ništa, jer je, kako kaže, u pitanju bezbjednost štićenih osoba i objekata prve kategorije.

"Uvijek se sistem može pozvati na varijantu da je to privremeno, a to što traje tri godine, to je druga stvar", rekao je Marjanović, prenosi portal zagrebačke N1 tv..

Premijer Plenković je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon posljednje sjednice vlade uoči godišnjih odmora upravo pozvao tu varijantu.

“Ja imam utisak kao da su svi ti ljudi pali s Marsa, tj. kao da zaboravljaju da smo imali teroristički napad na Banske dvore. Ako želite da dođete u ured njemačkog kancelara Šolca... o čemu mi pričamo?”, upitao je Plenković.

S druge strane, premijer i ministar odbrane u medijima se često hvale da je Hrvatska jedna od najbezbjednijih zemalja Evrope, ali ograde na Markovom trgu ostavljaju drugačiji utisak, piše portal.

A, dok se Ustavni sud ne izjasni o zahtevu GONG-a, oštećeni su najviše turisti i građani, posebno oni koji dolaze, na primer, sa Novog Zelanda ili iz Holandije i ne mogu  do crkve Sv. Marka, jednog od zagrebačkih simbiola.

Da je vrijeme da ograda bude uklonjenja smatraju i građani, posebno stanari Gornjeg grada kojima ograda otežava svakodnevni život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana