Goldštajn: Postoje indicije ko stoji iza teksta o Jasenovcu u „Džeruzalem postu“

Tanjug, Indeks
Goldštajn: Postoje indicije ko stoji iza teksta o Jasenovcu u „Džeruzalem postu“

ZAGREB - Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kaže da postoje snažne indicije da iza spornog teksta o Jasenovcu, koji je objavljen u „Džeruzalem postu“, zvanično potpisanog sa David Goldman, koji je, čini se, izmišljena ličnost, stoji krug koji je povezan sa istoričarkom Blankom Matković.

-Pitanja koja taj tobožnji David Goldman postavlja i uopšte sam tekst koji on potpisuje su teme koje hrvatski revizionisti nameću kad pokušavaju nešto reći o Jasenovcu. Postoje snažne indicije da se radi o krugu koji je povezan s storičarkom Blankom Matković – rekao je Goldštajn  u opširnom intervjuu za hrvatski portal Indeks, dodavši da je Goldman navodno Australijanac, za kojeg u tamošnjoj jevrejskoj zajednici niko ne zna, da na njegovom vebsajtu nema adrese, nema imejla, nema telefona tog centra.

-Niko nikad tog čovjeka nije vidio ni uživo niti na internetu u poslednjih godinu i po, od početka pandemije. Uostalom, ta stranica s Goldmanom postoji tek od proljeća 2020. godine. Dakle, 99,9 odsto je izmišljen profil. Igor Vukić i Blanka Matković su očigledno naslutili da će taj profil biti raskrinkan, pa su u svojim izjavama prošle sedmice sugerisali da se radi o lažnjaku - ukazao je Goldštajn.

Džeruzalem post se izvinio Godštajnu zbog pomenutog članka u kojem je napadan i izvrijeđan zbog bavljenja žrtvama u Jasenovcu, odnosno da nekim svojim izjavama ugrožava sjećanja na holokaust.

Pojasnio je mu je Džeruzalem post“ u izvinjenju napisao da nisu shvatili o čemu se radi.

-Iz svega sam zaključio da im se dogodio se redakcijski previd: bilo je doba godišnjih odmora, u uredništvu je manje ljudi, bio je i vikend, trebalo je popuniti rubriku koja se zove „Opinions editor“, nešto kao u nas „Pisma čitalaca“. Osoba nadležna za rubriku koja je zaprimila tekst vidjela je da piše holokaust, antisemitizam, pustila ga je, a kad su odgovorne osobe sutradan došle na posao, uhvatile su se za glavu. Ta osoba više ne radi taj posao. Meni se ubrzo javio glavni urednik Jakov KacY pa smo dogovorili da napišem članak, a uredništvo se izvinilo i jasno reklo da je Goldmanov članak revizionistički. To je sve što je i trebalo napraviti – naglasio je Goldštajn.

Govoreći o istoriji hrvatskog istorijskog revizionizma, Godštajn je na pitanje kada je počelo to prekrajanje, u ovom slučaju jasenovačke istorije, rekao da u osnovi „stoji teza da NDH nije bila zločinačka i izdajnička tvorevina (kao što jeste bila), nego država hrvatskog naroda koju je valjalo braniti od neprijatelja“.

Stoga je, ističe, trebalo negirati i strahote Jasenovca.

-U revizionističkom/proustaškom narativu, Jasenovac kao logor gotovo da nije postojao ili je bio samo logor za prevaspitavanje, nije bio mučilište, ali ni oporavilište. To je za njih bio jedan strogi logor u koji su dolazili politički protivnici NDH - kaže Goldštajn.

Ističe da su tijela žrtava jasenovačkog logora masovno uništavana i da o tome postoji niz svjedočenja preživelih logoraša, kao i ustaša.

-U Gradini, na desnoj obali Save, gdje se tokom rata najviše ubijalo i pokopavali leševi, napravljene su u aprilu 1945. svojevrsne rešetke na koje su stavljani leševi i polivani naftom. Na tome je radilo 500 ljudi. Danima su jasenovački zatočenici s lijeve obale gledali velike lomače na drugoj obali. Uglavnom, nepoznat broj leševa je uništen i pretvoren u prah i pepeo, što je dijelom bacano u Savu. Britanska je avijacija 16. aprila nadlijetala Jasenovac i snimala te pozicije, jasno se vide otkopane masovne grobnice, puteljci koji vode prema Savi -, naveo je on.

Goldštajn napominje da su nacisti, odnosno pripadnici specijalnih jedinica Ajnsatgrupe još od 1943, kad su shvatili da gube rat, počeli masovno uništavanje ostataka žrtava u logorima smrti.

-Izradili su i drobilicu kostiju koja izgleda kao neka mala mješalica za beton, a funkcioniše kao mlin za orahe -naveo je Goldštaj i dodao da se ta akcija zvala „Aktion 1005“.

Ukazao je i da je način na koji su ustaše spaljivali leševe u Jasenovcu, istovjetan načinu koji su nacisti primjenjivali od 1941. godine u SSSR-u.

Za Franju Tuđmana kaže da je tvrdio da je nezavisna država „ostvarenje najvišeg ideala hrvatskog naroda“.

-Iako je Tuđman želio da se distancira od ustaštva, ipak je tvrdio da NDH ''nije bila samo fašistička tvorevina, već i izraz vjekovnih težnji hrvatskoga naroda za samostalnom državom'' - ističe Goldštajn, čime je, dodaje, otvorio brešu relativizaciji zločinačkog karaktera NDH, pa su najednom i ustaše postali „dobri momci, ali eto možda su se ponekad zaigrali, pa ubili nekoga koga nije trebalo“.

O poistovjećivanju hrvatskih branitelja sa ustašama, on kaže da je to direktna posljedica svega što je prethodno govorio.

-Eto, i priča o ''za dom spremni'' nije smjela da ostane do današnjeg dana, nije se razriješila, a s ovom vladom i nema puno šanse da se razriješi“, rekao je Godštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana