Godštajn: Na tabli u Jasenovcu više nema riječi Holokaust

Tanjug
Godštajn: Na tabli u Jasenovcu više nema riječi Holokaust

ZAGREB - Sjećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamijenjen terminom "masovni zločin", kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju.

-Došlo je novo vrijeme s još manje sjećanja. Godine 2001, nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica - rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdana knjige "Holokaust u Zagrebu".

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt vijeka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

-Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumjesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negdje drugdje - kazao je Goldštajn. Ističe da nije vjerovao da će u budućnosti termin "Holokaust" biti zamijenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

-Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vrijeme (hrvatskog) predsjedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, nema više termina „Holokaust“ za Jevreje nego samo „masovni zločin" - naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana