Globus: Pupovac jedini političar koji neće izgubiti

Tanjug
Globus: Pupovac jedini političar koji neće izgubiti

ZAGREB - Kako god da završe parlamentarni izbori u Hrvatskoj, zakazani za 5. jul, bilo relativnom pobjedom HDZ-a ili SDP-a, ili pak rezultatom koji neće donijeti pobjednika, već danas se može prognozirati da je lider SDS S Milorad Pupovc jedini političar koji, prema pisanju nedjeljnika Globus, neće izgubiti.

Prema pisanju zagrebačkog dnevnika, Pupovac zasigurno neće biti gubitnik uprkos činjenici da se njegovo ime i prezime gotovo redovno u istraživanjima javnog mnjenja nalazi na listi političara koje Hrvati baš i ne vole.

Podsjećaju da je Pupovac na hrvatskoj političkoj sceni punih četvrt vijeka, otkako je 1995. prvi put ušao u Sabor i od tada je, kažu, najvažniji srpski političar u Hrvatskoj, koji bitno utiče na političke prilike u zemlji.

Tako će, kažu, biti i poslije julskih izbora, jer su njegovi politički suparnici iz srpske zajednice preslabi, što mu garantuje, gotovo sigurno, osmi uzastopni saborski mandat.

"Ali još nešto puno veće - nastavak učestvovanja u budućoj vlasti, bez obzira na to hoće li je okupiti Andrej Plenković ili Davor Bernardić. Jer, ko god zasjeo u Banske dvore, treba će mu podrška zastupnika iz redova nacionalnih manjina, koje, uglavnom, predstavlja Milorad Pupovac", piše zagrebački nedjeljnik.

Autor Robert Bajruši za lidera SDS S kaže da je u pitanju svojevrsni "fenomen Pupovac", koji označava političara koji mnoge nervira, a, istovremeno, rijetko koja vlast u Hrvatskoj može bez njega.

"To je nešto što su nam prošle sedmice priznali brojni političari s kojima smo razgovarali o njemu, kako lijevi, tako i oni s umjerene desnice. O Pupovcu nema potrebe razgovarati s tipovima kao što su Hrvoje Zekanović, Zlatko Hasanbegović ili Miroslav Škoro jer je poznato da on za njih predstavlja strano tijelo u Hrvatskoj, a i sam je ovih dana odbacio mogućnost postizborne koalicije u kojoj bi bila zastupljena nacionalistička desnica:

"Mi sigurno nećemo odlučivati o volji HDZ-a ni Domovinskog pokreta. Je li zamislivo da HDZ odluči ide s njima i da pogazi sve što je napravio proteklih godina da bi se reformisao kao istinski demokršćanska stranka, a ne kao nacionalističko-klerikalna i ustašofilska stranka, to ja ne znam. Ali, ako bi to uradili, sasvim sigurno je da bi na sve ono što su učinili pljunuli i time bi se udaljili od nacionalnih manjina, produbili sukob unutar hrvatskog društva", upozorio je Pupovac u nedavnom intervjuu, podsjeća Barjuši.

Ukazuje da je Pupovac "Milanovićevskim riječnikom, zapravo poslao poruku HDZ-u, koja glasi: Ili mi ili oni".

A, po svemu sudeći, tumači Bajruši, u vladajućoj stranci i dugogodišnjim koalicionim saveznicima dobro su čuli ovu Pupovčevu poruku.

"HDZ ima najveće šanse za pobjedu, ali poslije ovih izbora više ništa neće biti isto u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će pobjediti HDZ, ali ta prednost neće biti veća od nekoliko mandata u odnosu na opoziciju, a kako su odnosi između ekipe oko Miroslava Škore i Andreja (Plenkovoića), dramatično narušeni, izgleda da za HDZ ponovo raste značaj manjinskih zastupnika, kao postizbornih partnera", rekao je za zagrebački dnevnik jedan iz, kako kažu, kruga osoba od povjerenja Plenkovića.

Isti izvor dodaje da je, kako kaže, u neku ruku, Pupovac važan da HDZ ne bi "zavisio od toga hoće li se Škoro umilostiviti".

Na pitanje koliko je Pupovac važan u hrvatskoj politici, Globusov sagovornik je jasan:

"Istorija pokazuje da su ga mnogi ovdašnji često trebali (smijeh). Milorad Pupovac spretan je političar, koji uvijek štiti srpske interese i zna to da postigne u postojećim okolnostima".

Istakao je da Pupovac neosporno ima težinu jer je SDS S, na ovaj ili onaj način, učestvovao u radu nekoliko vladajućih koalicija.

"Možete ga voljeti ili ne, ali sve što je do sada radio u politici pokazatelj je njegove važnosti, a ne treba se iznenaditi ako postane još važniji posle parlamentarnih izbora u julu. Mislim da Andrej Plenković i on dobro sarađuju, ali treba biti pragmatičan. Samo dragi Bog zna kakvi će biti izborni rezultati, i HDZ-u je sigurno bolje imati rezervnu opciju za koaliciju, umjesto da zavisi od Škorinih apetita. Kada postoji još jedna opcija, onda je to sasvim druga priča."

I neimenovani poslanik SDP za Globus kaže da je ta stranka, naravnoo, spremna da bude u koaliciji sa SDS S-om, kao I sa svim ostalim poslanicima manjina.

"Uostalom, oni i mi iz SDP-a smo prirodni saveznici, iako se to u prošlosti nije često tako činilo. Ali, za razliku od HDZ-a, kod nas nema nikoga ko opravdava simbole "za dom spremni" i ustašluk, pa manjinci, posebno srpske nacionalnosti, ne bi morali da se pravdaju pred svojim biračima, ako bi podržali našu vladu", rekao je za Globus poslanik SDP.

Nakon te izjave, autor navodi da je sve jasno I da pošto završe izbori Pupovac će moći da bira na koju će stranu I pod kojim uslovima.

"Pozicija je to za koju bi mnogi političari platili suvim zlatom, a posebno kad se uzme kolike prepreke je morao da pređe, prije nego se domogao sadašnjeg statusa", navodi Bajruši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana