Globus: Papa Franjo neće kanonizovati Stepinca

Srna
Globus: Papa Franjo neće kanonizovati Stepinca

Zagreb - Kardinal Katoličke crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj Alojzije Stepinac neće biti kanonizovan tokom pontifikata sadašnjeg pape Franja, piše zagrebački "Globus".

Izvori zagrebačkog nedjeljnika iz Vatikana smatraju da je malo vjerovatno da bi u skorije vrijeme Stepinac mogao biti kanonizovan, te da se može očekivati da će poglavar Rimokatoličke crkve odgoditi odluku.


"Mislim da ovaj papa neće presjeći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile i sada šta god odluči, izazvaće đavola", rekao je za "Globus" jedan od sagovornika.

Isti izvor navodi da je papa Franjo sve više svjestan toga.

"Ako procjeni da bi moglo doći do još većih sukoba između dvije crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jeste hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad više bila politička nego crkvena hrabrost", rekao je sagovornik zagrebačkog nedjeljnika.

Posljednji ambasador SFRJ pri Vatikanu Ivica Maštruko ne vjeruje da bi do kanonizacije moglo doći u najskorije vrijeme jer papi Franju nije stalo da izaziva dalje konfrontacije.

"On će vjerovatno odgoditi Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mješovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obje strane usuglasiti oko ocjene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. godine. I jedni i drugi ostaće čvrsto na svojim pozicijama", rekao je Maštruko.

Drugi Vatikanski insajderi zagrebačkog nedjeljanika smatraju da je malo vjerovatno da bi u neko skoro vrijeme moglo doći do Stepinčeve kanonizacije, pritom ocjenjujući da rad Mješovite komisije ne može biti kvalitetno obavljen za godinu dana.

Stepinac je bio prvi čovjek Katoličke crkve u Hrvatskoj za vrijeme ustaške NDH i zalagao se do posljednjeg dana za opstanak te države.

Na inicijativu pape Franja formirana je Mješovita katoličko-pravoslavna komisija koja treba da rasvijetli ulogu i odgovornost Stepinca tokom Drugog svjetskog rata.

Komisija bi trebalo da ukrsti istorijske argumente i rasvijetli ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana