Glavašević: Jedina politika Penavinog Domovinskog pokreta je da su Srbi ružni, prljavi i zli

Tanjug
Glavašević: Jedina politika Penavinog Domovinskog pokreta je da su Srbi ružni, prljavi i zli

ZAGREB - Ovogodišnje obilježavanje Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prolazi u mobilizaciji desnog biračkog tijela u režiji opoziciong Domovinskog pokreta i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji pokušava da oživi međunacionalnu netrpeljivost proustaškim plakatima i prijetnjom zabrane političkim predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj da polože vijence u Dunav za sve nevine žrtve.

Osim Srpskog narodnog veća i SDS S-a, saborski klub zeleno-lijevog bloka godinama na isti način komemoriše sve civilne žrtve rata, a član tog kluba Vukovarčanin i nezavisni poslanik Bojan Glavašević kaže da je žalosno što su Penava i njegovi krugovi spremni da parazitiraju na vukovarskoj tragediji.

Vukovarsko stradanje je bilo velika tragedija 1991., a Penavino ponašanje velika je šteta za Vukovar danas, ističe Glavašević i dodaje da u je hrvatskom društvu moguće graditi političku karijeru na mitologizovanju karaktera srpske manjine.

"Saborski klub zeleno-levog bloka komemoriše sve civilne žrtve rata. Umerenost se danas smatra nepoželjnom i ocijenjuje se kao ljudska slabost. Stalno se potencira da moramo imati snažne, ekstremne stavove, mora biti crno ili bijelo, nije prihvatljivo ništa između toga, traži se da uvek jasno zauzmemo stranu. Ali ipak možemo i moramo biti istovremeno i na strani poginulih hrvatskih civilnih žrtava i na strani srpskih civilnih žrtava", jasan je Glavašević.

Svi nevino stradali građani ujedinjeni su u svojoj tragediji, kaže Glavašević i ističe da, koje god su im bile razlike u životu, u smrti im je zajedničko da su nevine žrtve.

"To je njihova nacionalnost, jedina koja im je preostala. Penava je ciljano vulgarizovao plakat i u prvi plan istakao ustašku konotaciju, na što je cijela Hrvatska, i desna i lijeva, reagovala negativno. Intencija je jasna jer znamo šta je HOS-ova ideologija. Neukusno je u proustaškom konceptu iskoristiti poginulog hrvatskog branitelja, Francuza, bez pristanka njegove majke.

Istina o HOS-u i HOS-ovoj ustaškoj ideologiji nikome nije sporna, ali Penava i ekipa nemaju hrabrosti da čvrsto stanu iza nje, nego se kukavički poigravaju simbolikom", naveo je Glavašević u razgovoru za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Upitao je koja je to tačno Penavina politika, da li iko u Hrvatskoj zna da nabroji još jednu politiku Domovinskog pokreta osim one zasnovane na tome da su Srbi ružni, prljavi i zli.

"Domovinski pokret je mržnja na plinski pogon. Čak su i suverenisti, inače autentičnija desnica koja deluje iz uvjerenja, za razliku od domovinaca koji deluju iz interesa, potpuno fejk. Što se tiče novinarskih susreta 'Grad – to ste vi', moja porodica vidi već godinama, a pogotovo otkako je Penava gradonačelnik, kako se ta manifestacija tretira sve lošije. Iz potpuno političkih razloga izbegavaju i isključuju porodicu čoveka kome su susreti posvećeni...", naveo je Glavašević.

Ukazao je da je Vukovar i dalje grad podela, grad iz kojeg odlaze mladi ljudi, i Srbi i Hrvati, to je, kaže, grad u kojem je jako teško zamisliti budućnost i u kojem postoji čitav niz strahova između dve najveće zajednice.

"Odnosi među ljudima nisu popravljeni ni zalečeni. Slavonija je opustošena i zanemarivana više od bilo kojeg drugog dela Hrvatske. Lako je u situaciji siromaštva podsticati strah, a u Vukovaru postoje brojni strahovi kojima se može manipulisati, postoje rane koje nisu zaliječene i sve to u kombinaciji s nezaposlenošću i besperspektivnošću kumuje činjenici da jedna krajnje desna paranoična stranka može živjeti na ideologiji straha i podsticanju straha", naveo je, između ostalog, Glavašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana