Glavašev slučaj na Vrhovnom sudu

Tanjug
Glavašev slučaj na Vrhovnom sudu

Zagreb - Ustavni sud Hrvatske djelimično je ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Branimir Glavaš vraćen u istražni zatvor, ali to ne znači da on izlazi iz Remetinca.

"Djelimično je usvojena naša ustavna tužba. Ustavni sud je ukinuo dio rješenja Vrhovnog suda i vratio cijelu priču na ponovno odlučivanje pred Vrhovni sud. To znači da Branimir Glavaš ne ide iz zatvora nego je sve vraćeno na ponovni postupak na Vrhovni sud", izjavila je Hini Višnja Drenški Lasan, Glavašev branilac.

Glavašu je određen pritvor odlukom Vrhovnog suda pošto je po Zakonu o krivičnom postupku takva mjera obavezna za okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Ustavni sud u januaru je ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, po kojoj je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, ali je na snazi ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Odluka kojom je Glavaš zatvoren u Remetincu donesena je nakon žalbe Tužilaštva na rješenje vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se on nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Određivanje istražnog zatvora Glavašu njegovi advokati pobijali su ustavnom tužbom, a jedan od njih Dražen Matijević kazao je Hini da je odluka Ustavnog suda "jedina kakvu je sud mogao donijeti".

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. marta kada je počeo i štrajk glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana