Glavaš prebačen u zatvorsku bolnicu

Tanjug
Glavaš prebačen u zatvorsku bolnicu

Zagreb - Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš ponovo je prevezen iz Remetinca u zatvorsku bolnicu, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

 

Podsjećamo, Glavaš već sedam dana štrajkuje glađu i ne pije vodu.

Kako se navodi, njega su posjetili predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i poslanik Dinko Burić, koji su naveli da mu se zdravstveno stanje drastično pogoršalo i da jako loše izgleda.

Glavaš je u ponedjeljak prvi put prebačen u zatvorsku bolnicu, ali nije dopustio ljekarima da ga pregledaju, pa je vraćen u Remetinec.

Poslije odluke Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor, Glavaš je prošle sedmice smješten u Remetinec i odmah je započeo štrajk glađu.

HRT podsjeća da je Glavaš štrajkovao glađu i 2007. godine, kada je poslije 57 dana završio u bolnici.

Glavašu je određen istražni zatvor jer je Vrhovni sud zaključio da je po Zakonu o krivičnom postupku takva mjera obavezna za okrivljene kojima je izrečena kazna duža od pet godina.

Odluka je donijeta nakon žalbe tužilaštva na odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužilaštvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući da je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora.

Glavaš smatra da je riječ o presedanu u njegovom političko-pravosudnom progonu, koji traje deset godina i zbog toga je počeo štrajk glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana