Glavaš neće svjedočiti na suđenju Dragi Tadiću

Agencije
Glavaš neće svjedočiti na suđenju Dragi Tadiću

Zagreb - Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš, koji u Mostaru izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, u ponedjeljak se neće pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je trebao svjedočiti na suđenju biznismenu Dragi Tadiću optuženom da je pokušao uticati na neimenovane sudije Vrhovnog suda kako bi se izmijenila Glavaševa prvostepena presuda, prenose agencije.

Glavaš je, na poziv odbrane, trebao biti doveden kao svjedok na zagrebački sud, jer iz zatvora u BiH nije moguće ostvariti kontakt videovezom.

Propisana procedura nalaže da on treba dati saglasnost za svjedočenje, ali kako to do danas nije učinio sud je protumačio da Glavaš nije pristao na svjedočenje.

To ne znači da ako njegova saglasnost dođe naknadno Glavaš ipak neće biti ispitan kao svjedok.

Tadićev advokat Jadranka Sloković ranije je izjavila da je Glavaš, prema njenim informacijama, pristao svjedočiti na Županijskom sudu.

Za uticaj na sudije Vrhovnog suda u ovom se postupku sudi se samo Tadiću.

Nakon splitskog biznismena Srećka Jurišića optužbe su priznali i hrvatski poslanik HDSSB-a Ivan Drmić, Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar te bivši zamjenik glavnog urednika “Glasa Slavonije” Sanja Marketić.

USKOK Tadića tereti da je ostale optužene okupio u skupinu koja je trebala uticati na neimenovane sudije Vrhovnog suda i pokušati preinačiti presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku.

Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana