Glas Srusije: ”EU više drži do prava gej populacije nego do Srba

Agencije
Glas Srusije: ”EU više drži do prava gej populacije nego do Srba

Moskva - Visoki zvaničnici EU više drže do prava gej populacije u Srbiji nego do prava preostalih Srba u Hrvatskoj - komentariše “Glas Rusije”.

 Visoki evropski zvaničnici stali su u zaštitu gej parade, koja je trebalo da bude održana u Beogradu krajem prošlog mjeseca, ali kada je riječ o zaštiti osnovnih manjinskih prava srpske zajednice u Hrvatskoj, onda je takva podrška potpuno izostala, a činovnici iz Brisela naglašeno su ostali ravnodušni prema talasu nasilja koji se provodi prema srpskom jeziku i ćirilici.


Na “Paradi ponosa”, koja je održana 2010. godine u Beogradu, na njenom čelu nalazio se tadašnji šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je tom prilikom izjavio da je “bitno da se na taj način pokaže da u Srbiji postoji sistem vrijednosti u kome nema mjesta diskriminaciji”.

“Paradu” su podržali i drugi visoki predstavnici EU, a učesnicima “parade” tada se priključila i američki ambasador u Srbiji da bi svi oni zajedno svojim ličnim prisustvom javno demonstrirali koliko im je stalo da se “parada” održi.

Međutim, kada je najmlađu članicu EU /Hrvatsku/ zadesio talas netrpeljivosti prema zagarantovanom pravu jedne nacionalne manjine /Srba/ i kada su table na ćirilici jedna za drugom razbijane u Vukovaru, zatim u Zagrebu, pa onda i u Vojniću, Udbini i u okolini Šibenika, onda se iz Brisela nije čuo skoro nikakav glas podrške manjinskim pravima.

Štaviše, prije nekoliko dana je portparol Direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost EU Denis Abot doslovno izjavio da se Evropa neće u to miješati, jer je - “poštivanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina predstavljaju temeljne odrednice dokumenta EU, ali jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice”.

Ako se uzme u obzir da su evropski zvaničnici naglašavali da Srbija, koja nije čak ni blizu članstva u EU, mora dosljedno da poštuje manjinska prava, i da su lično predvodili gej paradu – onda bi se moglo očekivati da će sa istim takvim entuzijazmom da brane i manjinska prava u svojoj članici /Hrvatskoj/.

To znači da bi bilo najlogičnije da sada visoki zvaničnici EU lično prisustvuju postavljanju ćiriličnih tabli širom Hrvatske, kao što su prisustvovali beogradskoj “Paradi ponosa” 2010.godine - navodi se u komentaru “Glasa Rusije” i zaključuje:

Nažalost, kako reče Denis Abot, zvanični predstavnik evropskog Direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost - njih se ne tiče ostvarenje srpskih manjinskih prava na teritoriji EU. Ako ništa drugo, bar je bio iskren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana