Gaćeša: Zločin “Oluje” ne smije se zaboraviti, a ni oprostiti

Srna
Gaćeša: Zločin “Oluje” ne smije se zaboraviti, a ni oprostiti

NOVI SAD - U Novom Sadu večeras je otvorena izložba slika pod nazivom “Strašni čin”, autora Marka Gaćeše posvećena 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Oluja” iz avgusta 1995. godine, kada je više od 220.000 Srba protjerano sa svojih ognjišta iz bivše Republike Srpske Krajine.

Autor, kombinovanom slikarskom tehnikom na svojim platnima prikazuje strašni čin protjerivanja Srba sa njihovih ognjišta.

Gaćeša i sam, kako kaže trogodišnji dječak iz kolone, smatra da se stravičan zločin hrvatske vojske počinjen prema nedužnim Srbima ne smije nikad zaboraviti.

“Zločin žOlujež ne smije se zaboraviti, a što se mene lično tiče on se ne može nikad ni oprostiti. Današnji dan neko slavi kao pobjedu, a mi ćemo ga pamtiti kao jedan u nizu tragičnih događaja, koji je pogodio srpski narod”, rekao je Gaćeša u izjavi za Srnu prije otvaranja izložbe, upriličene u Arhivu Vojvodine.

Na pitanje šta činiti da se u budućnosti Srbima ne dešavaju stradanja poput onih u “Oluji”, on kaže da se mora biti mnogo složniji nego sad.

“Da smo bili složni u vremenima prije žOlujež, siguran sam da nam se ona ne bi ni desila. žOlujaž je za nauk: svi Srbi se moraju čvrsto držati svojih tradicija i korijena, poštovati se, voliti se i nikako se toga ne stidjeti”, ocjenjuje Gaćeša.

On se nada da će postavka iložbe “Strašni čin” biti izložena i u drugim gradovima Srbije.

“Ovo je moja prva samostalna izložba, a vjerujem da će biti postavljena i u Beogradu. Mogu se samo nadati da moje slike jednog dana budu viđene i tamo gdje bi to stvarno i trebalo da bude - u gradovima Zapadne Evrope, a što da ne, i Amerike”, kaže Gaćeša, koji je rođen u Kninu februara 1992. godine, a kao trogodišnji dječak zajedno sa porodicom u izbjegličkoj koloni stigao je avgusta 1995. godine u Srbiju iz Gračaca. Danas živi i stvara u Beogradu.

Saradnik za kulturu i Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu Borisalv Maksimović rekao je Srni da se Gaćešinom izložbom njeguje kultura sjećanja u srpskom narodu.

“Ovom izložbom slika Marka Gaćeše, njeguje se kultura sjećanja na stravične događaja iz 1995. godine u Krajini. Kulturom sjećanja srpski narod čuva svoj identitet, odaje počast nedužnim žrtvama, a s naše strane moramo činiti sve, da se žOlujaž ili slične oluje više nikad ne dese”, kaže Maksimović.

On smatra da izložba osim pijeteta prema nedužnim žrtvama je i podsticaj na promišljanje kako da se nešto slično u budućnosti nikad ne desi.

“Izložba je još jedna prilika za duboko razmišljanje, i promišljanje kako da nam se tragedije poput Oluje nikad više u budućnosti ne ponove”, rekao je na Maksimović.

Izložbu je svečano otvorio direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

“Tragedija Krajišnika u žOlujiž nas tera da negujemo kulturu sećanja, kako ne bismo nikad zaboravili stradanja srpskog naroda. Slike Marka Gaćeše večno će ostati da svedoče o najvećem zločinu etničkog ćišćenja u Evropi s kraja 20. veka, koji je do dan-danas ostao nekažnjen”, rekao je Ćutilo.

Organizator izložbe je Udruženje “Srpski krajevi”. Izložba “Strašni čin” biće postavljena u Arhivu Vojvodine do 17. avgusta ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana