Formiran odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu u Crnoj Gori

Srna
Formiran odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu u Crnoj Gori

Podgorica - U Skupštini Crne Gore danas je formiran Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Za predsjednika Odbora izabran je poslanik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić, a za njegovog zamjenika Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Članovi Odbora su poslanici iz svih parlamentarnih stranaka.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da su u DF-u ozbiljno pristupili pitanju reforme izbornog zakonodavstva.

“Da li su izbori 2016. bili pošteni i fer Međunarodna zajednica je procijenila da su fer, a bili su najgori u istoriji Crne Gore i rezultirali su državnim udarom i krađom građana Crne Gore”, naveo je Bulatović.

On je naveo da u izbornom zakonu postoji rizična formulacija za hrvatsku manjinu, koja “dobija mandat po vrlo jeftinoj cijeni i može da odluči jednim glasom ko će biti većina, a ko manjina”.

“Garantovani mandat treba obezbijediti, ali bez prava da mogu da odluče ko će biti većina a ko manjina”, rekao je Bulatović.

Boris Bogdanović iz Mir je naša nacija rekao je da zadatak broj jedan Odbora mora biti sređivanje biračkog spiska, dodajući da Centralni registar birača mora biti centralizovan, a osnovni podaci birača moraju da budu dopunjeni fotografijom i otiskom prsta.

Miloš Konatar iz Crno na bijelo ocijenio je da je formiranje ovog odbora korak ka slobodnim i poštenim izborima.

Dragan Ivanović iz SNP-a rekao je da će odbor imati težak zadatak i da će Crna Gora dobiti potpune podatke ko ima pravo glasa i koliko građana može glasati na slobodnim i demokratskim izborima.

Danijel Živković iz DPS-a upozorio je Vladu da ako bude mijenjala Zakon o registrima prebivališta i boravišta da njegova partija neće omogućiti rad Odbora.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana