Fond organizovao obilazak Čerkezovca

Srna
Foto: Agencije

DVOR- Hrvatski Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" sa sjedištem u Zagrebu organizovao je danas prvi organizovani obilazak Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju na Trgovskoj gori.

Rukovodilac Odjeljenja za uspostavljanje Centra Goran Kukmanović rekao je da su na lokaciji planiranoj za skladištenje radioaktivnog otpada obavljena sva istraživanja za potrebe izrade bezbjednosnih analiza, studije uticaja na životnu sredinu i projektne dokumentacije.

"Završena je studija izvodljivosti i idejni projekat, te se počelo sa izradom idejnog projekta. Paralelno se radi i na izradi studije uticaja na životnu sredinu, kao i na sigurnosnim analizama", naveo je on.

Kukmanović je rekao da je planirano da studija uticaja bude završena do kraja iduće godine, ali da taj proces zavisi od konsultacija s javnošću, prekograničnih konsulatcija.

On je istakao da je predviđeno da polovinu radiokativnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" Hrvatska treba da preuzme u periodu 2023-2025. godina.

"Planirano je da prvi dio bude preuzet početkom 2024. godine i da se preveze na obradu", rekao je Kukmanović.

On je danas tokom obilaska naveo da su u jednom od ukupno šest vojnih hangara smješteni uzorci istraživanja, jedan hangar poslužiće za prijem, a jedan za skladištenje institucionalnog otpada iz Hrvatske.

"Tri hangara biće srušena i na toj lokaciji biće izgrađen Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada", rekao je Kukmanović.

Prema njegovim riječima, planirano je da Centar bude izgrađen do 2026. godine.

Kukmanović je istakao da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", nastao do 2023. godine, u skladištu ostati do izgradnje odlagališta.

"Odlagalište će biti izgrađeno na vrijeme da se preveze dekomisijski otpad nastao u Krškom poslije 2023. godine, kao i radioaktivni otpad koji će biti u skladištu, a rok za to je 2050-2060. godina", rekao je on.

Fond će, kako je najavljeno, jednom mjesečno, a po potrebi i češće organizovati obilazak Centra u osnivanju na Čerkezovcu.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana