Fon der Lajen: Slovenija se može osloniti na Evropsku uniju

Tanjug
Foto: AA

LjUBLjANA - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posjetila je danas područja pogođena poplavama u Sloveniji i najavila da će ta zemlja ove godine dobiti 100 miliona evra iz fonda solidarnosti EU, a 2024. još 300 miliona evra.


"Veoma je važno što sam svojim očima videla štetu u Črni. Potresno je bilo videti veliku štetu koju su izazvale poplave i klizišta. Istovremeno je bilo divno videti solidarnost ljudi koji su pomagali jedni drugima u ova teška vremena“, rekla je ona, prenosi 24.ur.

 Ona je rekla da EU stoji uz Sloveniju i da će Sloveniji biti na raspolaganju 400 miliona evra za sanaciju štete nakon poplava, 100 miliona ove godine, a 300 miliona sledeće godine.

 "Potrebna nam je procena štete iz Slovenije", rekla je ona.

 Osim toga, kako je rekla, Slovenija može da aplicira za dodatne povraćaje sredstava, za koje se mora podnijeti zahtjev do kraja avgusta. 

Slovenački premijer Robert Golob ukazao je na to da je predsednica Evropske komisije brzo reagovala i došla u Sloveniju da pokaže saosećanje prema slovenačkom narodu i istakao da je svrha posete dvostruka. 

"Da smo jasno rekli ljudima u Črni da nisu sami i da ih nećemo zaboraviti. I to se ne odnosi samo na Črnu, već i na celu Sloveniju koja je pogođena", objasnio je on. 

Prema njegovim riječima, predsjednica EK je mogla svojim očima da vidi kolika je šteta. Više od 10.000 domova je poplavljeno, a više od 10.000 porodica je u nevolji, rekao je on i naglasio da će pomoć brzo stići.

Fon der Lajen je bila u pratnji evropskog komesara za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča. 

Tokom posjete razgovaralo se o načinima na koje Evropska unija može najefikasnije da podrži sanaciju i rekonstrukciju područja i sprovođenje preventivnih mera kako se slična katastrofa ne bi ponovila.

Delegacije vlade i Evropske komisije prvo su razgovarale na Brdu pri Kranju, a potom je predsednica Evropske komisije zajedno sa premijerom iz helikoptera pogledala neka od područja pogođenih poplavama, kao što su Komenda, Mengeš, Kamnik, Luče, Ljubno ob Savinja i Mozirs. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana