U FBiH zaraženo 10 lica, više od 8.000 u izolaciji

GS
U FBiH zaraženo 10 lica, više od 8.000 u izolaciji

SARAJEVO - U Federaciji BiH trenutno je virusom korona zaraženo 10 lica, a više od 8.000 nalazi se u izolaciji i pod ljekarskim nadzorom, izjavila je član Federalnog štaba civilne zaštite Marina Bera.

Bera je nakon sjednice Federalnog štaba civilne zaštite rekla da su u Mostaru registrovana tri slučaja zaraze, a da su svi ostali nalazi negativni.

Federalni štab donio je danas dvije nove naredbe za suzbijanje širenja virusa korona kojim se naređuje kantonalnim kriznim štabovima da izvrše preraspodjelu radnog vremena zdravstvenih radnika, saradnika i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u skladu sa potrebama i aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Zdravstvenim ustanovama naređeno je da po potrebama povuku i angažuju za rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi specijalizante i supspecijalizante koji su trenutno na specijalističkom, odnosno supspecijalističkom stažu ili su po bilo kom drugom osnovu na edukaciji van zdravstvene ustanove čiji su zaposleni.

Naređeno je i da kantonalni, opštinski i gradski štabovi odmah stave na raspolaganje jedinice civilne zaštite, odnosno službe zaštite i spasavanja, kao i dodatne snage i sredstva higijensko-epidemioloških službi iz sistema kantonalne/opštinske/gradske ustanove zdravstva, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za sprovođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije - posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani, odnosno asfaltirani.

Nove naredbe stupaju na snagu danom donošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana