Fatos Lubonja: Priština i Tirana žmure pred zločinima

Tanjug
Fatos Lubonja: Priština i Tirana žmure pred zločinima

Beograd - Albanski pisac Fatos Lubonja u nemilosti je kosovskih vlasti zbog izjava da je politička elita na Kosovu i u Albaniji zatvorila oči pred zločinima OVK.

U majskom izdanju časopisa "Sudest Europa", Lubonja je pisao o reakcijama albanske političke elite na oslobađajuću presudu bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju pred sudom u Hagu i podsjetio da je Haradinaj potom dočekan kao heroj u Prištini i Tirani uprkos tome što je, kako navodi, elita imala dovoljno informacija da su optužbe haškog tužilaštva bile tačne, prenosi portal "Balkan insajt".

Na njegovo pisanje oglasio se i Haradinaj, koji je za kosovsku televiziju RTK prokomentarisao da je riječ o klevetničkim stavovima, nagovjestivši da bi zbog toga mogao da tuži pisca.

Albanski pisac smatra da je reakcija na Haradinajevo oslobađanje u Albaniji i na Kosovu pokazala licemerje političke i kulturne elite koja, kako ocjenjuje, koristi nacionalističku ideologiju kako bi ljudima "isprala mozak".

"Kao i u doba komunizma, Albanci su hranjeni idejama da su ništavni u odnosu na interese nacije i da treba da se žrtvuju za svoju domovinu, zatvarajući oči pred svakim zločinom počinjenim u to ime", napisao je Lubonja.

"To ispiranje mozga stvara svojevrsnu šizofreniju, jer Albanci veličaju heroje koji se žrtvuju za naciju, a istovremeno oplakuju nitkove koji ih potkradaju ili čak ubijaju - što je jedno te isto", smatra ovaj pisac.

Njegov članak je razbjesneo članove Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, navodi "Balkan insajt".

Portparol Alijanse Ernest Ljuma napao je Lubonju na društvenim mrežama i nazvao ga "kučkinim sinom".

"Lubonjino prezime zvuči kao srpsko", napisao je Ljuma, nazvavši ga "Srbinom koji govori albanski", prenosi "Balkan insajt".

Kosovski ministar kulture Memlji Krasnići optužio je pisca da je napisao sramotne i bolesne komentare o osloboditeljima Kosova.

Oglasila se i kosovska ministarka za integracije Vljora Čitaku, koja je rekla da je bila "šokirana" i da je "ostala bez teksta" zbog Lubonjinog članka.

Haradinaj je u novembru prošle godine oslobođen svih optužbi za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu devedesetih godina, nakon što mu je ponovljeno suđenje pred Tribunalom.

Tužilaštvo ga je, sa još dvojicom optuženih, smatralo odgovornim za mučenje i ubistva Srba i Albanaca u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Sudsko vijeće je zaključilo da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice, uključujući i onu da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se, uz pomoć logora, uspostavi kontrola OVK u zapadnim oblastima Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana