Evropskoj komisiji smeta “dil” Beograda

Agencije
Evropskoj komisiji smeta “dil” Beograda

Brisel - Srbija mora da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji, poruka je koju je Evropska komisija poslala vlastima u Beogradu.

- Srbija može da uđe u sporazume sa drugim državama ili organizacijama prije ulaska u EU. Međutim, u kontekstu pregovora u pristupanju, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o trgovini na dan ulaska u EU - saopštila je komisija.Istu poruku prenio je i predsjedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister.

- Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom trebalo bi da ima i izlaznu stavku, što bi garantovalo da Srbija može da se povuče iz sporazuma po njenom pristupu EU - upozorio je Mekalister.

Evropska komisija jasno je iznijela svoj stav dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Srpski ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić kaže da su pravila za sve zemlje kandidate za članstvo u EU identična, pa i za Srbiju. 

- I za zemlje pre nas koje su ulazile u EU važio je trgovinski režim koje su te zemlje imale sa trećim zemljama sve do trenutka ulaska i punopravnog članstva u EU. To važi i za Srbiju. Dakle, dok god smo u postupku pridruživanja, dok god nismo članica EU, mi imamo pravo da sklapamo sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama - kaže on.

Srbija nema ugovor o slobodnoj trgovini samo sa Evroazijskom unijom, već i sa drugim državama, između ostalog i sa Turskom, napominje Ljajić.

- Svi ti sporazumi važiće do trenutka kada Srbija postane punopravna članica EU. Kada to postane, ti sporazumi prestaju da važe i za nas onda važe trgovinski režimi koje ima EU sa trećim zemljama - poručio je Ljajić.

Inicijativa

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto založio se za brži ulazak Srbije i zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ističući da se Srbiji mora omogućiti da to bude prije 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana