Evropski parlament za datum Skoplju

Agencije
Evropski parlament za datum Skoplju

Strazbur - Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se Savjet EU poziva da bez odlaganja dodijeli Makedoniji datum početka pregovora o pridruživanju Uniji.U dokumentu se naglašava da spor sa Grčkom oko imena Makedonije mora biti riješen bez odlaganja.


Rezolucija pozdravlja izvještaj Evropske komisije u kome se, takođe, preporučuje datum početka pregovora sa Makedonijom.

"Pozivam Evropski savjet da shvati da, kada predugo stojite u redu i stalno vas guraju nazad, u nekom ćete trenutku odustati i izaći iz reda", rekao je izvjestilac Evropskom parlamenta za Makedoniju Ričard Hauit.

Obraćajući se poslanicima na plenarnoj sjednici u Strazburu, Hauit je pozvao makedonske političare da se u sporu sa Grčkom ugledaju na lidere Srbije i Kosova, kojima "nije bilo potrebno manje hrabrosti od lidera u Atini i Skoplju".

U rezoluciji se navodi da bi početak pristupnih pregovora sa Makedonijom mogao da bude prekretnica za postojeći status kvo, što bi dovelo do pozitivnog podsticaj daljim reformama i boljim odnosima sa susjedima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana