Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske

Tanjug
Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske

Brisel/Zagreb - Evropska komisija započela postupak konsultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera zbog hrvatskog zakona o evropskom nalogu za hapšenje.

Komisija je predložila “pojačani monitoring i suspenziju” sredstava za pripremu za ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Zemlje članice, prenijela je Hina, imaju deset dana da se izjasne o tom pitanju, a nakon toga će Hrvatskoj biti određene sankcije, osim u slučaju da ona u narednih nekoliko dana ne izmjeni zakon i uskladi ga sa evropskim.

Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupnom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Hrvatska vlada bi, prema najavama premijera Zorana Milanovića, trebalo na sutrašnjoj sjednici da raspravlja o izjenama spornog zakona nakon čega će on biti proslijeđen Saboru.
Takođe, prema najavama premijera, zakon će biti usvojen, ali će njegova primjena početi sredinom narednog jula. Brisel, međutim, to smatra odugovlačenjem.

Potpredsjednica EK zadužena za pravosuđe Vivijan Reding izjavila je u ponedjeljak u Trstu da je Hrvatska izmjenama zakona o evropskom nalogu za hapšenje iznevjerila povjerenje.

Izmjenama zakona u posljednji čas, samo tri dana prije pristupanja Uniji, Hrvatska je “ozbiljno prekršila zakon, ali najozbiljnije od svega je što je iznevjerila povjerenje”, rekla je Redingova na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana