Evroposlanici Hrvatske: Što prije riješiti pitanje granice sa Srbijom i Hrvatskom

Tanjug
Evroposlanici Hrvatske: Što prije riješiti pitanje granice sa Srbijom i Hrvatskom

PODGORICA - Poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se nerešena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU.

Ona je taj amandman predala na nacrt izveštaja koji je sačinio izvjestilac EP-a za Crnu Goru Tonino Picula.

"Poziva da Crna Gora preduzme konkretne korake u cilju rešavanja dugotrajnih bilateralnih sporova na konstruktivan i susedski način, uključujući nerešena pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom što je prije moguće tokom procesa pristupanja", navela je Zovko u amandmanu, preneo je portal RTCG.

Pitanje granice sa Hrvatskom je aktuelno već decenijama, a iako je formirana komisija između Crne Gore i Hrvatske koja je trebalo da se bavi pitanjem granice na Prevlaci, pomaka zasad nema. Izveštaj o Crnoj Gori trebalo bi pred evropskim poslanicima da se nađe krajem avgusta ili početkom septembra. Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obeležavanja 90 godina školskog broda "Jadran".

Taj jedrenjak, navodi agencija Hina, Hrvatska pokušava da vrati od 1991. godine. Šezdesetak metara dug beli jedrenjak izgrađen je 1933. i od tada do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. godine i od tada nije vraćen.

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrednostima za koje se Crna Gora opredelila", piše u saopštenju hrvatskog ministarstva. Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rešavanju sudbine tog broda.

O ovom pitanju, kao i o granici na Prevlaci i procesuiranju odgovornih za ratne zločine govorio je nedavno, u kontekstu hrvatsko-crnogorskih odnosa i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana