Evaluacija granice počinje 2016. godine

Srna
Evaluacija granice počinje 2016. godine

Zagreb - Prvi inspektori iz Evropske komisije koji će raditi evaluaciju spremnosti Hrvatske za ulazak u Šengen zonu stići će 2016. godine, najavio je evropski komesar Dimitris Avramopoulos, nakon što mu je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić danas u Briselu predao najavu hrvatske Vlade da će 1. jula aplicirati za ulazak u Šengen.

Ostojić očekuje da će evaluacija Komisije, u sklopu koje se provjerava bezbjednost i opremljenost hrvatskih granica koje su sada granice EU, trajati godinu dana.

"Uvjeren sam da će Hrvatska u tehničkom dijelu evaluacije dokazati da je spremna za ulazak u Šengen. Nakon toga slijedi ovaj teži dio, borba za svaki glas svake države članice da se potvrdi ulazak u šengenski prostor", rekao je Ostojić, prenosi zagrebački "Večernji list".

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova je naveo da su brojke već sad na strani Hrvatske.

"Brojke pokazuju da je za razliku od drugih zemalja Hrvatska napravila izuzetan iskorak i skrenula tzv. balkansku rutu s hrvatske granice prema Mađarskoj. Ne treba se tome radovati jer i mi smo dio EU, ali brojke govore da u Hrvatskoj imate za više desetina procenata manje ilegalnih imigranata, manje tražilaca azila, a sve druge zemlje više", dodao je Ostojić.

Nakon što Hrvatska zvanično podnese zahtjev za ulazak u Šengen, Evropska komisija će praviti zvaničnu evaluaciju, odnosno njeni predstavnici će dolaziti u nenajavljene inspekcije na hrvatskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana