EU zatražila uvođenje ćirilice u Vukovaru

Agencije
EU zatražila uvođenje ćirilice u Vukovaru

Zagreb - Predstavnici Evropske komisije saopštili su, povodom protestnog skupa protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, da su prava manjina osnova EU i da moraju da važe i u Vukovaru, prenijele su agencije.

Iz sjedišta EU u Briselu naglašavaju da su vladavina prava i pomirenje principi na kojima je zasnovana EU i da toga moraju biti svjesni svi na evropskom kontinentu, kako građani koji to moraju da poštuju, tako i vlast koja to mora da sprovodi.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, izjavio je da ako zakoni postoje, moraju biti i poštovani.

- Za region je specifična potreba za pomirenjem i dobrim odnosima, ne samo sa susjedima već i sa manjinama u zemlji. To su dva važna principa koja moraju da se imaju na umu naročito kad se radi o osjetljivim pitanjima kao što je ono u Vukovaru - izjavio je Stano.

On je dodao da se poštovanje vladavine prava tiče svih.

- Samo članstvo u EU služi da se to obezbijedi, jer je to urezano u naše zakonodavstvo i funkcionisanje EU. Svi moraju toga da budu svjesni i tako da se ponašaju - izjavio je Stano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana