EU za otvaranje poglavlja Srbiji

Srna
EU za otvaranje poglavlja Srbiji

Zagreb - Njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i hrvatski ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir založili su se danas u Berlinu za jasnu perspektivu zemalja jugoistočne Europe na putu ka EU, te su najavili da bi do otvaranja poglavlja o obrazovanju u pregovorima Srbije i EU moglo doći vrlo brzo.

"Mi smo bili za to da, kao znak priznanja za rezultate Srbije, sva tri poglavlja budu otvorena, pa i ono o obrazovanju", rekao je Štajnmajer.


On je napomenuo da je Hrvatska tu trenutno "još malo rezervisana" i da to treba još razjasniti u razgovorima sa Evropskom komisijom.

"Nadam se da će što je prije moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja. To će biti potrebno da bi zadržali vjerodostojnost procesa proširenja, posebno što se tiče zapadnog Balkana", rekao je Štajnmajer i dodao da pristupne procese treba voditi tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze vide da im se napori isplate.

Hrvatski ministar Štir saglasio se sa njemačkim kolegom i naveo da bi sporno poglavlje 26 moglo da bude otvoreno nakon dodatnih razgovora sa Evropskom komisijom.

"Vjerujem da će se otvaranje i zatvaranje dogoditi vrlo brzo, možda već početkom 2017. godine", dodao je Štir.

On je naglasio da je sa Štajnmajerom govorio i o perspektivi ostalih zemalja jugoistočne Europe, te da je dogovoreno da se u BiH slijedeće sedmice pošalje zajednička stručna grupa koja bi pomogla oko stvaranja uslova za nastavak procesa približavanja EU, prenose hrvatski mediji.

Štajnmajer i Štir razgovarali su i o jačanju privrednih odnosa i najavili sastanak stručnih privrednih grupa u februaru 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana