Ešton: Podgorica na dobrom putu

Agencije
Ešton: Podgorica na dobrom putu

Brisel - Visoki predstavnik EU Ketrin Ešton poručila je na sastanku sa potpredsjednikom crnogorske Vlade Igorom Lukšićem da je Crna Gora na dobrom putu i da je njen napredak u procesu integracija u EU potvrda evropske perspektive zapadnog Balkana, prenose agencije.

Eštonova je ocijenila da je otvaranje pregovora sa EU veliki uspjeh Crne Gore i ohrabrila nastavak reformskih procesa, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija.

Ona je čestitala Lukšiću otvaranje i zatvaranje poglavlja “Nauka i tehnologija”, ističući da ubrzani napredak Crne Gore predstavlja pozitivan pritisak i za druge zemlje u procesu proširenja.

Eštonova je izrazila zahvalnost za konstruktivnu ulogu i angažman Crne Gore u regionu zapadnog Balkana.

Lukšić je saopštio da članstvo u EU i NATO-u ostaju glavni spoljnopolitički prioriteti nove Vlade.

- Dodatni motiv su pozitivni događaji koji su obilježili godinu na planu integracija Crne Gore u EU i NATO, ali i ovaj kojim je Crna Gora zvanično prvi put otvorila i zatvorila pregovore u pojedinom poglavlju - istakao je Lukšić i dodao da je ovo potvrda spremnosti Crne Gore za intenzivniju fazu procesa evropskih integracija.

Lukšić je ocijenio da je Crna Gora svjesna napretka, ali i da uspjeh procesa podrazumijeva reforme na unutrašnjem planu.

On je iskazao spremnost Crne Gore da i u narednom periodu doprinosi jačanju regionalne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana