Erdoganove izjave napad na Jevreje

Agencije
Erdoganove izjave napad na Jevreje

Jerusalim - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da daje "mračne i pogrešne izjave" nazivajući cionizam zločinom protiv čovječnosti, što je komentar koji će vjerovatno ugroziti napore da se poprave odnosi između nekadašnja dva saveznika, prenijele su agencije.

- Ovo je mračna i pogrešna izjava koja liči na one za koje smo smatrali da pripadaju prošlosti - rekao je Netanijahu.

Izjavu turskog premijera, koju je dao u srijedu na petom Globalnom forumu Saveza civilizacija UN u Beču, osudili su generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predstavnici SAD, kao i šef Konferencije evropskih rabina nazvavši je "gnusnim napadom" na Jevreje.

- Poput cionizma, antisemitizma i fašizma, i islamofobija treba biti tretirana kao zločin protiv čovječnosti - poručio je Erdogan u svom obraćanju u Beču, kako su to javili turski mediji. Erdogan je kazao da ljudi širom svijeta treba da se potrude da više razumiju jedni druge, "a ne da se međusobno osuđuju na osnovu razlika".

Ban Ki Mun je saopštio da "je nažalost takav opasan i razdoran komentar izrečen na forumu Saveza civilizacija", čiji je cilj bio promocija dijaloga između svih vjera.

Neimenovani američki diplomata je kazao da je "posebno uvredljivo nazvati cionizam zločinom protiv čovječnosti" i smatra da će ta izjava imati negativne posljedice po odnose SAD - Turska. On je to rekao dok američki državni sekretar Džon Keri treba da dođe u posjetu Ankari.

- Siguran sam da će državni sekretar jasno reći kako smo zaprepašćeni što smo čuli nešto tako - dodao je taj neimenovani izvor.

Odnosi između Izraela i Turske loši su od 2010. godine, kada su izraelski komandosi ubili devet Turaka prilikom upada na njihov brod koji je nosio pomoć Palestincima u Gazi, oblasti pod pomorskom blokadom.

U proteklih nekoliko sedmica, bilo je izvještaja u turskoj i izraelskoj štampi o naporima da se unaprijede bilateralni odnosi, uključujući jedan sastanak diplomata dvije zemlje u februaru u Rimu kao i transfere vojne opreme.

Bijela kuća

Erdoganove izjave osudila je i Bijela kuća.

- Odbacujemo Erdoganove ocjene cionizma kao zločina protiv čovječnosti. Ohrabrujemo ljude svih vjera, kultura i ideja da osude gnusne akcije i prevaziđu razlike - rekao je portparol Tomi Vitor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana