Erdogan: Turska ima istorijsku odgovornost prema Balkanu

Tanjug
Erdogan: Turska ima istorijsku odgovornost prema Balkanu

CETINjE - Turski predsjednik Redžep Tajiip Erdogan izjavio je danas tokom posjete Crnoj Gori da Turska ima istorijsku odgovornost i obavezu prema zemljama regiona.

Na pitanje novinara na Cetinju u vezi s jučerašnjom posjetom Bosni i Hercegovini i izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da više vjeruje Erdoganu nego zapadu, turski predsjednik je kazao kako posjete BiH i Crnoj Gori pokazuju odgovornost Turske prema regionu, prenosi Anadolija.

"Mi imamo istorijsku odgovornost i obavezu ovdje. Zato nastavljamo posjete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Juče sam bio u BiH i razgovarao sa našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Vjerujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme", naglasio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem potvrđena volja za nastavkom jačanja saradnje Turske i Crne Gore, koje imaju ozbiljan potencijal za razvoj ekonomske saradnje i obima trgovinske razmene.

Krivokapić: Razvijati ekonomsku saradnju

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i turski predsjednik Redžep Erdogan saglasili su se danas na sastanku u Podgorici da treba raditi na razvoju ekonomske saradnje dvije zemlje.
Krivokapić je istakao da je želja crnogorske Vlade da saradnja sa Turskom bude najintenzivnija i najuspješnija u oblasti ekonomije.

"S obzirom da je čitav prostor zapadnog Balkana opterećen prošlošću, najbolji odgovor ove vlade je suočavanje sa ekonomskim i životnim problemima“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da Tursku vidi kao partnera čije bi kompanije mogle pronaći ekonomski interes da uđu u planirane projekte od strateškog interesa, te zahvalio za pomoć koju ta zemlja pruža Crnoj Gori u oblasti zdravstva.

On je naglasio značaj Erdoganove prve posjete, na koju se dugo čekalo, i istakao da je ona najbolji dokaz želje za daljom afirmacijom i produbljivanjem bilateralnih odnosa, koji upravo ove godine pune deceniju i po prijateljske i partnerske, obnovljene saradnje.

Iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno da posebnu nit u prijateljskim vezama dvije države čine manjine u Crnoj Gori i brojna dijaspora sa ovih prostora koja živi u Turskoj.

Erdogan je izrazio nadu da će bilateralni odnosi između dvije zemlje biti nastavljeni u duhu prijateljstva i pohvalio trud Krivokapića da nakon izbora sačuva ugroženi međuvjerski sklad na sjeveru Crne Gore, naročito u Pljevljima.

Turski predsjednik je zahvalio Crnoj Gori na pouzdanom partnerskom odnosu koji pokazuje kao članica Alijanse.

"Nadam se da ćemo uspjeti da u narednom periodu revitalizujemo naše odnose, posebno na ekonomskom planu. Ove godine će biti održan ekonomski sastanak što će, nadam se, još više uticati na naše odnose. Čini mi veliku čast i zadovoljstvo što veliki broj turskih investitora iskazuje zainteresovanost za Crnu Goru", rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana