Episkopi Joanikije i Kirilo članovi Međunarodne slovenske akademije nauka

Srna
Episkopi Joanikije i Kirilo članovi Međunarodne slovenske akademije nauka

PODGORICA - Episkopu budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikiju i episkopu buenosajreskom i južno-centralnoameričkom Kirilu uručene su svečane diplome akademika Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture.

Član Akademije bio je i blaženopočivši mitropolit Amfilohije, podsjetila je Mitropolija crnogorsko-primorska u saopštenju.

Međunarodna slovenska akademija nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture osnovana je 18. maja 1992. godine u Moskvi, na inicijativu vodećih ruskih, srpskih i pridnjestrovskih naučnika i kulturnih poslenika.

U ovom času čini je oko 200 akademika iz Rusije, Srbije, Bjelorusije, Bugarske, Kirgizije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, kao i Pridnjestrovske i Donjecke republike.

Među preminulim i živim akademicima nalaze se ruski patrijarh Aleksij Drugi i srpski patrijarh Pavle, pa zatim Smilja Avramov, Jurij Bondarjev, Nikolaj Burljajev, Valerij Ganičev, Aleksej Gromiko, Mihail Deljagin, Konstantin Zatulin, Anatolij Karpov, Vjačeslav Klikov, Vasilije Krestić, Desanka Maksimović, Mihail Nožkin, Boris Olijnik, Oleg Platonov, Aleksandar Prohanov, Blagovest Sendov, Vsevolod Čaplin.

Članovi Akademije su i filozof Mirko Zurovac, dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, istoričar Slavenko Terzić, neurohirurg Danica Grujičić i dramski umjetnik Ivana Žigon…

Predsjednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture je Sergej Baburin, poznati ruski naučni radnik u oblasti ustavnog prava, slovenofil i veliki prijatelj Srpske pravoslavne crkve i naroda, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana