Episkop Irinej odlikovan za zasluge pomirenja Srba i Mađara

Srna
Episkop Irinej odlikovan za zasluge pomirenja Srba i Mađara

NOVI SAD - Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej odlikovan je mađarskim ordenom za doprinos na istorijskom pomirenju dva naroda.

Episkopu je u ime predsjednika Mađarske Janoša Adera Srednji krst ordena za zasluge uručio zamjenik premijera Žolt Šemjen.

Svečanosti u Patrijaršiji u Beogradu prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije i predstavnici mađarske nacionalne manjine u Srbiji, kao i najviši crkveni velikodostojnici.

Mađarski ambasador Atila Pinter pročitao je pismo mađarskog predsjednika Adera, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

"Uloga Irineja Bulovića u istorijskom pomirenju mađarskog i srpskog naroda i njegov rad na promociji međuvjerskog dijaloga značajno su doprinijeli jačanju povjerenja i razvoju odnosa između dva naroda", naveo je Pinter.

On je dodao da ih je uloga vladike u procesu pomirenja, njegov pristup koji svjedoči o razumijevanju i njegova otvorenost prema mađarskom narodu podstakla da daju prijedlog za dodjelu ovog visokog odlikovanja.

"Ne mogu dovoljno da istaknem koliko je važno zajednički mirno živeti u regiji u kojoj je napetost između naroda i zemalja više puta bila pobuđena", istakao je Pinter.

Vladika Irinej je zahvalio za odlikovanje i istakao da ovdje ne postoji period u kojem pored Srba nisu živjeli i Mađari, nekad je u nekom dijelu bilo više jednih, nekad više drugih.

"Važno je da se osećamo svi kao kod kuće, bilo ovde, bilo u Mađarskoj", rekao je vladika.

On je naveo neke od blistavih istorijskih momenata između Srbije i Mađarske, ali i svoje bliske i lične kontakte sa mađarskom zajednicom koje su bile dio njegovog odrastanja, ali su se održale sve do danas.

"To što ste Vi i gospodin predsednik Mađarske istakli kao neku moju zaslugu, u stvari je samo moj pokušaj da postupam po našoj hrišćanskoj veri i savesti", rekao je episkop Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana