Eparhija: Raščinjeni đakon nije bio u Kninu u ime SPC

Srna
Eparhija: Raščinjeni đakon nije bio u Kninu u ime SPC

ŠIBENIK - Eparhija dalmatinska saopštila je da raščinjeni đakon Ilija Ćalina proslavi vojne akcije “Oluja” u Kninu nije prisustvovao u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC), već da je to odraz njegovog ličnog stava.

Iz Eparhije demantuju navode pojedinih medija da je nekadašnji đakon Eparhije britansko-skandinavske Ćalina imao blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa zadarsko-šibeničkog i mitropolita dalmatinskog Nikodima da se na obilježavanju 29. godina od hrvatske vojne i policijske akcije “Oluja” 5. avgusta, u Kninu pokloni palim hrvatskim borcima.

-Ćalina je na Ilindan u Zadru presreo mitropolita Nikodima dok je nakon liturgije razgovarao sa vjernicima i tada mu spomenuo ovu svoju nameru, na šta je dobio izričit odgovor da za takav čin nema nikakvu vrstu blagoslova, niti odobrenja - ističu iz Eparhije dalmatinske.

U saopštenju se navodi da je Ćalina odlukom nadležnog Eparhijskog suda u junu raščinjen i vraćen u red laika i da je stoga jasno da je njegovo pojavljivanje isključivo odraz ličnog stava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana