Ekstremna kampanja opasna za djelovanje srpskih institucija u Hrvatskoj

Srna
Ekstremna kampanja opasna za djelovanje srpskih institucija u Hrvatskoj

Zagreb - Samostalna demokratska srpska stranka /SDSS/ saopštila je povodom skupa proustaške desnice pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, tokom koga su okupljeni uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", da ekstremna kampanja koja se proteklih dana sprovodi u Hrvatskoj predstavlja opasnost za djelovanje srpskih institucija u ovoj zemlji.

Iz ove stranke navode da je Glavni odbor SDSS-a izrazio jednoglasnu podršku predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu koji je bio "meta verbalnih napada i uvreda ekstremista".


"Suočeni smo sa kampanjom koja se obnavlja i intenzivira posljednjih dana. Ovaj put povod je odluka saborskog Odbora za ustav o uklanjanju spomen-ploče sa ustaškim pozdravom koja je postavljena u Jasenovcu, mjestu jednog od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata", saopšteno je iz SDSS-a.

Prema navodima iz Glavnog odbora stranke, uvrede, prijetnje, pozivi na oduzimanje državljanstva, protjerivanje iz zemlje i stvaranje atmosfere mržnje i linča prema Pupovcu su ne samo najgrublja povreda demokratskog političkog pluralizma Hrvatske, već i podsticaj na nasilje i mržnju po etničkoj i političkoj osnovi.

"SDSS ostaje privržena demokratskim načelima, vrijednostima antifašizma, manjinskih prava i zaštiti žrtava zločina koji su za vrijeme NDH počinjeni nad Srbima, Jevrejima, Romima, Hrvatima neistomišljenicima i ostalima. Zato ovu kampanju razumijemo i kao kampanju protiv naše stranke", poručili su iz SDSS-a.

Oni zahtijevaju da se poslanicima SDSS-a u Hrvatskom saboru omogući bezbjednost i nesmetan rad, kao i institucijama srpske manjine, kako bi u miru i sigurnosti obavljali aktivnosti zasnovane na pozitivnom zakonodavstvu Hrvatske, a koje su od interesa za manjinsku zajednicu i cijelo društvo.

Najmanje pet lica, među kojima i predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prave /A-HSP/ Dražen Keleminec, uhapšeni su juče u centru Zagreba zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni!"

A-HSP organizovala je protest zbog zaključka odbora Hrvatskog sabora da u Jasenovcu bude uklonjena spomen-ploča za poginule pripadnike HOS-a na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Oni su zatražili skidanje imuniteta šefu SNV-a i potpredsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke Miloradu Pupovcu.

Pupovcu su i ranije upućene prijetnje smrću na "Fejsbuku", nakon što je nedavno objavio status da niko od nadležnih predstavnika hrvatskih vlasti odgovornih za ustavnost i zakonitost nije reagovao na postavljanje spomen-ploče sa natpisom "Za dom spremni!" u Jasenovcu.

Na poruku predsjednika SNV-a objavljenu na "Fejsbuku" prvo je reagovao Keleminec, koji je mu je poručio da se odseli u Srbiju ako mu taj pozdrav smeta, a potom je svojim sljedbenicima dao instrukciju da "pošalju poruku-čestitku Pupovcu sa pozdravom žZa dom spremni!ž".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana