Eksperti analizirali izvještaj o avionskoj nesreći Trajkovskog

Srna
Eksperti analizirali izvještaj o avionskoj nesreći Trajkovskog

Skoplje - Eksperti iz BiH i Makedonije danas su u Skoplju analizirali prvi i drugi izvještaj o avionskoj nesreći 2004. godine kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Na radionici su prezentovana 3D simulacija leta u kome je poginuo Trajkovski i devetočlana delegacija te zemlje i izneseni su rezultati ponovljene istrage.

Ponoljena istraga za nijansu se razlikuje od prve i u prvi plan, osim pilota, stavlja propuste organizacije u kojoj su radili, institucije zadužene za nadzor izvršenja radnih zadataka i SFOR-a, koji je u vrijeme nesreće bio odgovoran za pružanje usluga vazduhoplovne navigacije u vazdušnom prostoru BiH.

Predsjednik komisije koja je vodila ponovnu istragu Omer Kulić iz BiH ponovio je da je u izvještaju navedeno da je najveći broj propusta napravljen sa makedonske, a potom i sa strane BiH.

Kulić je potencirao da SFOR nije imao propusta i da nije napravio greške u realizaciji leta, već u potrazi i spasavanju ljudi kada se dogodila nesreća.

Prema njegovom mišljenju, propusti sa makedonske strane su bili u avioservisu, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, kao i propusti Direkcije za civilnu avijaciju BiH.

"Poginuo je predsjednik jedne države, neko mora biti odgovoran. Iz SFOR-a nisu željeli sa nama da kontaktiraju. Istraga mora da kaže sve, ne smije se ništa sakriti", naglasio je Kulić.

Makedonski ekspert za bezbjednost Blagoje Markovski rekao je da današnja izlaganja i diskusije treba da doprinesu određenim poukama kako i na koji način da se organizuje Civilno vazduhoplovstvo u Makedoniji i kako da preventivno djeluje da se ne bi dogodile vazduhoplovne nesreće.

"Krajnji cilj je da dođemo do određenih zaključaka koji neće završiti na konstatacijama da su piloti pogriješili, već da pronađemo načine da piloti više ne griješe", rekao je makedonski ekspert Sašo Mojsovski.

Na radionici je istaknuto da će trojica eksperata iz BiH, sa Univerziteta u Banjaluci i agencije za vazduhoplovstvo, uraditi nezavisnu naučnu ekspertizu o istragama iz 2004. i 2014. godine, prenose makedonski mediji.

Bivši predsjednik Komisije za istragu iz 2004. godine Salko Begić odbio je da prisustvuje današnjoj komparativnoj analizi.

Boris Trajkovski poginuo je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara. Uzroci pada do sada su utvrđivale dvije komisije.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo.

U prvobitnoj istrazi Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo jer nije bilo elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Ovim izvještajem nije bila zadovoljna makedonska Vlada, koja je formirala novi tim eksperata.

Druga komisija, kojom je rukovodio Omer Kulić zaključila je da su avionsku nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljno vrijeme.

U avionu makedonske Vlade, koji se je srušio prije 11 godina, osim Trajkovskog, bili su i njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva inostranih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana