Ekonomist: Mladi Hrvati zatrovani mržnjom

The Economist
Ekonomist: Mladi Hrvati zatrovani mržnjom

Zagreb - Privreda Hrvatske stagnira, nezaposlenost je u porastu, a mnogi mladi Hrvati zatrovani su mržnjom, kritike su koje je o toj državi iznio britanski nedjeljnik "Ekonomist".

Premijer Zoran Milanović ne nadahnjuje, ekonomija mu je dosadna, a svojim odlukama zbunjuje čak i svoje pristalice.

Ovaj britanski nedjeljnik, kako su prenijeli hrvatski mediji, navodi i izjavu predsjednika Ive Josipovića da "neki koketiraju sa fašizmom", a zemlja je rascijepljena netrpeljivošću prema onima koji misle, žive, mole, pišu i govore drugačije.

Petogodišnje urušavanje privrede ove godine trebalo bi da stane, ali zbog nezaposlenosti koja je viša od 20 odsto ne čudi što Hrvati gube povjerenje u svoje rukovodstvo i Evropsku uniju.

Podsjeća se i da je njemački kancelar Angela Merkel nezadovoljna Hrvatskom i da zato nije prisustvovala svečanosti povodom njenog pristupanja EU 30. juna u Zagrebu, nakon što je aktuelna vlada blokirala izručenje bivšeg jugoslovenskog i hrvatskog udbaša Josipa Perkovića.

Spominju se i događaji koje su neki nazvali "konzervativnom revolucijom" u kojoj Katolička crkva, ogorčeni borci i mnogi mladi Hrvati stoje iza različitih akcija poput referenduma o braku, a uskoro bi na red mogli doći i referendumi o pobačaju i ćirilici.

Vijesti o događanjima u Vukovaru, u kojem su vandalski razbijene dvojezične ulične ploče, odjeknula je i u svijetu, a o nacionalističkom incidentu izvještavali su brojni ugledni mediji

- Vitlajući čekićima, hrvatski ratni veterani u ponedjeljak su srušili ploče na kojima je bilo srpsko ćirilično pismo, stavljene na zgrade javnih službi s ciljem poboljšanja položaja manjina u najnovijoj članici EU - prenio je tada američki dnevnik "Vašington post".

Karamarko

"Ekonomist" primjećuje da je najnepopularniji lider najuticajnije opozicione partije Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i to prije svega, kako se navodi, zbog korupcijskih afera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana