EIB: Podrška Zapadnom Balkanu u projektima iz Zelene agende EU

Tanjug
Foto: Arhiva

LUKSEMBURG- Evropska investiciona banka (EIB) pozdravlja spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije i rade na razvoju zajedničkog tržišta, saopštila je danas ta banka Evropske unije.

EIB navodi da su u okviru ovog plana prioritet investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnim i održivim modelima ekonomije zasnovanih na znanju.

Predsjednik EIB-a Verner Hojer izrazio je spremnost Banke Evropske unije da svojim investicijama direktno podrži sprovođenje ovih planova.

Grupa Evropske investicione banke, koja u svom sastavu pored EIB ima i Evropski investicioni fond (EIF), povećaće investicije u privatni sektor i omogućiti nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan.

EIB će kao klimatska banka EU, obezbediti finansijsku i tehničku podršku za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji regiona Zapadnog Balkana, uključujući postepenu diversifikaciju energetskog sektora uvođenjem obnovljivih i održivih izvora energije kako bi region postepeno smanjio emisije ugljendioksida.

Ova inicijativa ima za cilj da pomogne Evropi da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent u skladu sa planovima iz „Zelenog dogovora" Evropske komisije.

EIB će pojačati svoje investicije u projekte koji omogućavaju digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana, a uvođenje „pametnih", digitalnih tehnologija, doprinijeće održivom i inkluzivnom rastu ekonomija u regionu.

Izgradnja bolje energetske, digitalne i transportne mreže koje je EIB spremna da podrži pozitivno će uticati na razvoj regionalne ekonomije kroz efikasniju trgovinsku razmjenu, povećanu konkurentnost preduzeća i otvaranje novih radnih mesta.

Hojer je podsjetio da je glavni cilj Berlinskog procesa da omogući više investicija u Zapadni Balkan, čemu je EIB spreman da doprinese kroz podršku Ekonomsko-investicionom planu.

"Za našu banku je veliko zadovoljstvo da kroz realizaciju ovog plana nastavi sa unapređivanjem svoje dugoročne saradnje sa Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, srodnim međunarodnim finansijskim institucijama i partnerima sa Zapadnog Balkana. Kao klimatska banka EU, sa ambicioznim planom da doprinese borbi protiv klimatskih promena - pozdravljamo snažnu političku posvećenost lidera zemalja Zapadnog Balkana sprovođenju Zelene agende EU", rekao je Hojer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana