Efraim Zurof: Brisel treba da objasni šta se dešava u Hrvatskoj

Agencije
Efraim Zurof: Brisel treba da objasni šta se dešava u Hrvatskoj

Berlin - Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, koji je više puta upozoravao na porast neofašizma u Hrvatskoj, ocijenio je da je aktuelna situacija u Hrvatskoj u tom smislu veoma loša i da nije optimističan da bi se ona mogla promijeniti, osim uz, kako je rekao, pravo rukovodstvo u zemlji.

Konstatuje, međutim, da se upravo predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno u Kanadi fotografisala ogrnuta ustaškom zastavom i pita šta onda možemo očekivati.

- To je poruka koju šalje hrvatskom narodu. Šta se može zaključiti, ili je ona nostalgična prema ustašama, ili je pogrešna osoba za taj posao. Nažalost - naveo je Zurof.

Lovac na naciste misli da bi neko u Evropskoj uniji trebalo da se probudi i pozove Brisel i objasni šta se događa u Hrvatskoj, jer je ovo što se sada događa u toj zemlji, kako kaže, zaista neprihvatljivo.

Povodom postavljanja spomen-ploče u Jasenovcu sa uklesanim natpisom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" Zurof kaže da ima osjećaj da u Hrvatskoj ne postoji želja da bude pokrenuta istraga.

- Nezamislivo je da se bilo gdje u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo ne u Jasenovcu - istakao je Zurof.

On objašnjava da je taj pozdrav uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Evropi tokom Drugog svjetskog rata - kaže Zurof.

Upitan zašto izostaje pritisak Zapada, iz Brisela, Vašingtona ili Jerusalima, Zurof kaže da i u samoj Hrvatskoj postoji zakon koji zabranjuje propagiranje ustaških slogana.

- To može biti zabranjeno, ali se Vlada plaši da to uradi. U Hrvatskoj imate veliki broj ljudi koji smatraju da su ustaše božji dar čovječanstvu, da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti neprijateljima - naveo je Zurof.

Kako drugačije objasniti da se u srcu Zagreba svake godine održava misa za Antu Pavelića, jednog od najvećih masovnih ubica tokom Drugog svjetskog rata, zapitao je Zurof i dodao da ne bi bio iznenađen da se to dogodi i ovog decembra.

- Da li Pavelić zaslužuju takvu misu? Naravno da ne. To je sramota - poručio je Zurof.

Referendum

Anto Đapić, čelnik stranke Desno, bivši član HOS-a i bivši predsjednik hrvatskih pravaša, prijeti da bi moglo doći do referenduma o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" ukoliko vlasti pokušaju da uklone spomenik pripadnicima HOS-a u Jasenovcu i širom Hrvatske.

- Možda se pod sloganom "Za dom spremni" ubijalo u Jasenovcu, ali se pod istim pozdravom branila Hrvatska u ratu devedesetih godina - poručuje Đapić i ističe da im "ne pada na pamet" da skidaju ploče sa ustaškim sloganom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana