Džomić: U mom slučaju riječ je o državnom progonu

Večernje novosti
Džomić: U mom slučaju riječ je o državnom progonu

Podgorica - Protojerej-stavrofor Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić izjavio je da je suočen sa državnim progonom pri pokušaju da dođe do “papira” koji bi mu garantovali boravak u Crnoj Gori u kojoj živi 17 godina, po osnovu spajanja porodice.

- Čim hajku provodi MUP Crne Gore, a ostali organi ćute, onda se ne može biti daleko od zaključka da je riječ o “državnom ćeranju”. Doduše, uloge su podijeljene: SDP je nalogodavac, a MUP je izvođač radova. Ima i nijemih posmatrača i to dvije vrste: jedni odobravaju, a drugi ne, ali nemaju hrabrosti da se bezakonju usprotive - pojasnio je Džomić.

On je za “Večernje novosti” rekao da je, ipak, sreća što je Upravni sud do sada bio “na visini zadatka” i sva rješenja MUP-a poništio kao nezakonita.

Na pitanje ko to brani Crnu Goru od Velibora Džomića, on je rekao da su to SDP i njen lider Ranko Krivokapić.

- Krivokapić pokušava da protjera pedesetak sveštenih i monaških lica samo zato što pripadaju kanonskoj Pravoslavnoj crkvi. Ali, dobrano se prevario - poručio je Džomić.

Govoreći o problemu crkvene imovine, Džomić je naveo da se na nju atakuje sa više strana.

- Pokušavaju da otmu crkvu na Kruševcu i Ćipuru, da nezakonito izbrišu Mitropoliju kao vlasnika hramova, a na Preobraženje već treću godinu zabranjuju službu Božiju samo zato što raščinjeni Dedeić podnosi nekakve prijave sa željom da i on obavlja neku tobož-službu. Riječ je o klasičnom kršenju zakonskih propisa. Ipak, nadam se da će ta pitanja uskoro biti riješena - naveo je Džomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana