Džomić: Dešavanja u Crnoj Gori probni balon za Kosmet, FBiH, Hrvatsku

Srna
Džomić: Dešavanja u Crnoj Gori probni balon za Kosmet, FBiH, Hrvatsku

BEOGRAD - Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej Velibor Džomić rekao je da su apsolutno osnovane sumnje i bojazni da je sve ono što se dešava u Crnoj Gori probni balon, koji bi kasnije poslužio kao model, prvenstveno na Kosovu i Metohiji, ali i u Federaciji BiH, Hrvatskoj, a možda i u drugim krajevima.

Džomić kaže da je u isto vrijeme kada se prvi put pojavio Nacrt zakona o slobodi vjeroiposvijesti Crne Gore 2014/2015. godine pojavio i Nacrt zakona o kulturnom nasljeđu takozvane Republike Kosovo.

“Taj zakon je eksplicitan u tome što svo arhitektonsko nasljeđe, odnosno crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve, postaju svojina Kosova”, rekao je Džomić za Prvu TV.

On ističe da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je donesen prije nekoliko dana u crnogorskoj Skupštini, zakon protiv Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Nismo to samo mi prepoznali... I onaj ko je pratio skupštinsku raspravu tog dana, a posebno diskusiju pripadnika vladajućih stranaka, mogao je da vidi da je sve upereno protiv SPC”, dodaje Džomić.

On je rekao da Rimokatolička crkva, Jevrejska i Islamska zajednica u Crnoj Gori imaju određene ugovore kojim su regulisali prava u manjoj ili vjećoj mjeri, a u jednom dijelu tih odredbi Zakon o slobodi vjeroispovijesti se tiče i njih.

“Ovdje postoji jedna postavka, potpuno neistinita, jedan istorijski falsifikat, da je u Crnoj Gori navodno samo imovina SPC bila u državnoj svojini, a da ostale nisu. Znam da je ranije vršen pritisak da oni koji ne podrže ovo - makar prećute, jer će da se primjenjuje samo na SPC”, naveo je Džžomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana